Na trećoj trci bikova u Pamploni samo lake povrede

0
502

Zvaničnici u Španiji saopštili su danas da u trećem trčanju bikova (“ensijero”) u okviru ovogodišnjeg festivala Sanfermines u gradu Pamploni nije bilo probadanja, već samo nekoliko lakših povreda.

Kako je naveo Portparol Crvenog krsta Hose Aldaba, prema podacima prvobitnog medicinskog izvještaja, danas su postojala samo dva zahtjeva za pružanje medicinske pomoći zbog udaraca koji su zadobijeni u toku trčanja.

Kako se navodi, u prva dva dana festivala, petoro ljudi, među kojima četiri Amerikanca i jedan Španac bilo je probodeno u toku ensijera, ali niko nije bio životno ugrožen.

Bikovi sa ranča Puerto de San Lorenso završili su trku dugačku 850 metara za 2 minuta i 22 sekunde, što je dosta brže od tri minuta koliko je procenjeno da inače trka traje.

Devetodnevni festival Sanfermines ima veoma staru tradiciju čiji se koreni nalaze još u srednjem vijeku, iako je svjetsku slavu stekao skoro, postavši specifičan događaj u kom učestvuju mnogi stranci, i koji je učinio Pamplonu slavnom u svijetu.

Američki pisac, Ernest Hemingvej, proslavio je ovaj praznik širom svijeta učinivši ga centralnim okruženjem u svom romanu “Sunce se ponovo rađa”.

Stanovništvo Pamplone se u toku festivala popne sa 190.000 na više od 1.500.000. (Tanjug)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here