Na rubu pameti: Žalosna je država koja posreduje u odlasku mladih

2
710

Svjesni smo činjenice o sve većem odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, kao i toga da je glavni razlog tome posao kojeg ne mogu naći ovdje. Ali, umjesto da radi na otvaranju radnih mjesta, država BiH se sve ćešće pojavljuje kao posrednik u njihovom zapošljavanju u Njemačkoj, Sloveniji, Norveškoj, Švedskoj i drugim državama, čak sa zanimanjima koja su suficitarna u tim zemljama!

Kako god tumačili gest „pomoći“ države nekoj sigurnosti za one koji odlaze, teže pada činjenica da država radi i pomaže odlasku mladih sa ovih prostora.

Ovakav način pomoći u zapošljavanju mladih zaslužuje ne priznanje nego osudu, posebno kada je riječ o odlasku kadrova za koje bi svaka normalna država učinila sve da ih zadrži.
Bosna i Hercegovina postaje besperspektivna država za sve građane, a posebno za mlade generacije.

S druge strane, strani poslodavci našu mladost stavljaju u kontekst jeftine radne snage, što opet nije dobro, uzevši u obzir više puta dokazanu činjenicu da naša djeca završavaju škole u stranim zemljama sa izuzetnim uspjesima i, ukoliko školovanje započnu vani, postaju izuzetni stručnjaci.

Zar se niko nikada ne zapita zašto stalno nude poslove baš nama? Učeni, vrijedni, talentovani, pa ko ih ne bi poželio imati?

Očito da je problem u državnim organima i onima koji ne rade svoj posao, a narod im je jedino to i dao u amanet tokom trajanja mandata.

Dakle, da stvore uvjete da naša djeca ostanu u svojoj domovini bez bojazni da odabir njihovog zanimanja neće biti prepoznat, te na kraju da stečeno znanje iskoriste za dobrobit svoje zemlje.

Žalosna je država koja podstiče i posreduje u odlasku mladih “tamo daleko”. Realna su predviđanja da ćemo u zemlji velikih prirodnih potencijala vrlo brzo postati – zemlja staraca! (Piše: Azra KUNOSIĆ)

Download PDF

2 Komentari

  1. Šta drugo mogu jalovi politicari nego da nam djecu salju napolje. Tamo su i njihova djeca, samo sto ona imaju otvorene racune u bankama, a ovi drugi mladi odlaze praznih saka da se bore za koru hljeba

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here