Na Marsu ima ruku s pet prstiju, snima 3D i 360 slike

0
606

Dizajn sonde InSight sličan je iskušanom i funkcionalno potvrđenom dizajnu NASA-inog landera Phoenix, piše NASA. Robotska ruka na sondi dugačka je 1,8 metara. Ona bi trebala podići seizmograf i jedinicu, tj. sondu za mjerenje temperature i smjestiti ih na površinu Crvenog planeta. Kamera smještena na ruci snimat će 3D fotografije mjesta slijetanja, stanja instrumenata i aktivnosti InSight landera. Senzori na landeru, tj. sondi, mjerit će promjene u vremenskim uvjetima i u magnetskom polju.

Specifikacije sonde Insight

Dužina: 6 metara (s podignutim solarnim panelima)
širina: 1,56 metara
Visina: 83-108 centimetara
Dužina robotske ruke: 1,8 metara
Težina: 360 kilograma
Napajanje: Dva solarna panela, svaki promjera 2,2 metra
Znanstveni instrumenti: 3 – seizmograf, sonda za mjerenje temperature, uređaj za mjerenje radiovalova

Specifikacije robotske ruke

Lander InSight koristi robotsku ruku naziva Instrument Deployment Arm (IDA) za smještanje instrumenata na površinu Marsa. Ruka je duljine 1,8 metara, može micati zglobovima ramena, lakta i ručnim zglobom te ima 4 motora. Kamera je smještena između lakta i ručnog zgloba robotske ruke.

Ruka će na površinu Marsa postaviti sondu za mjerenje temperature, nazvanu krtica jer može bušiti do 5 metara dubine. Ni jedna sonda ili rover koji su poslani na Mars nisu mogli bušiti tako duboko. Također, pozicionirat će i seizmograf koji će mjeriti vibracije tla na Marsu. Kako bi mogla dobro primiti osjetljive instrumente i pravilno ih postaviti na površinu planeta, opremljena je s pet mehaničkih prstiju koji mogu obuhvatiti drške koji se nalaze na mjernim instrumentima.

Dužina: 1,8 metara
Sloboda kretanja: pokretni zglobovi ramena i lakta te pokretan ručni zglob

Specifikacije kamera

Sonda InSight ima dvije kamere. Jedna kamera je smještena na robotskoj ruci, a druga ispod tijela sonde.

Kamera na ruci se zove Instrument Deployment Camera (IDC). Slična je navigacijskim kamerama na roverima Oppotrunity i Curiosity. Širokokutna je i nudi panoramski pogled na okolni teren. Znanstvenici će pomoću snimaka te kamere moći odrediti koja je lokacija najbolja za postavljanje mjernih instrumenata. Snimat će fotografije u boji instrumenata na sondi i 3D fotografije mjesta slijetanja. NASA-ini stručnjaci moći će usmjeriti kameru u svim smjerovima te će se snimke moći spojiti u 360° panoramu Marsa.

Druga kamera se nalazi ispod tijela sonde i zove se Instrument Context Camera (ICC). Usmjerena je prema dijelu terena gdje će se nalaziti instrumenti i provoditi ispitivanja. Ima “fisheye” optiku te kut snimanja 120°, time će omogućiti širokokutno promatranje cijelog radnog terena.

Obje kamere imaju CCD senzore s 1.024 X 1.024 piksela.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here