Muslimani ne žele rat, ali ako budu primorani neće se predati

0
252

Muslimani ne žele rat, ali ako na njega budu primorani neće napraviti korak nazad, poručio je predsjednik Pakistana Arif Alvi, kritikujući odluku Indije o izmjeni zakona kojim se ukida status regija Jammu i Kašmir, javlja Anadolu Agency (AA).

Alvi je, na ceremoniji organizovanoj u povodu Dana nezavisnosti njegove zemlje, izjavio kako se odluka Indije o izmjeni zakona kojim se ukida status regija Jammu i Kasmir kosi s međunarodnim pravom, te kako Pakistan stanovnike Kašmira neće ostaviti same.

“Muslimani ne žele rat, ali ako na njega budu primorani neće napraviti korak nazad”, podvukao je Alvi.

Pakistanski premijer Imran Khan posjetio je Azad Kasmir, kašmirsku regiju koja pripada Pakistanu, te je tom prilikom dao podršku narodu Jammu i Kašmira.

U poruci koju je objavio u povodu Dana nezavisnosti Pakistana, Khan je još jednom osudio odluku Indije i pružio podršku narodu Kašmira.

Očekuje se i obraćanje Khana članovima Gradskog vijeća Muzaffarabada, glavnog grada Azad Kašmira.

Indijske vlasti nastavljaju sa kršenjem prava muslimana u regiji Jammu i Kasmir. U glavnom gradu Srinagaru muslimanima je dozvoljeno da bajram-namaz klanjaju samo u manjim džamijama, dok se svako veće javno okupljanje i pristup internetu zabranjeni.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.
Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Najnovija odluka Indije, odnosno prijedlog zakona odnosni se na izmjene i dopune zakona kojim se ukida član 370 indijskog Ustava, koji reguliše, tačnije ukida status regija Jammu i Kašmir.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here