Muslimani i jevreji u Washingtonu zajedno protestovali napade na Al-Aksu

0
667

Muslimani i grupa jevreja zajedno su u Washingtonu protestovali napade izraelskih snaga na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko desetina muslimana, kojima se pridružila i grupa jevreja, ispred zgrade ambasade Izraela u Washingtonu su protestovali napade na džamiju Al-Aksa.

Grupa muslimana je ispred ambasade obavila molitvu u znak protesta protiv napada i uvođenja zabrana u Al-Aksi.

Nekoliko jevreja, koji su se nalazili u blizini, u znak solidarnosti s muslimanima nosili su transparente kako bi iskazali nezadovoljstvo izraelskim napadima na Al-Aksu.

Izraelska policija je danas pristala otvoriti sve ulaze kompleksa Al-Akse u Jerusalemu.

Uprava džamije Al-Akse je saopćila da je izraelska policija odlučila otvoriti sve ulaze bogomolje, dok je ukinula i starosna ograničenja, uvedena ranije danas.

Podsjetimo, izraelska policija je jutros donijela zabranu ulaska u džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, muškarcima mlađim od 50 godina. U saopćenju iz izraelske policije navedeno je kako danas u džamija Aksa u Jerusalemu neće moći ući muškarci mlađi od 50 godina, te je naglašeno da za žene nisu uvedena bilo kakva ograničenja.

Jerusalem je sveto mjesto za muslimane, jevreje i kršćane, a džamija Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto islamske vjere u svijetu, iza Mekke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Jučer su jerusalemski učenjaci uputili poziv muslimanima da uđu u Al-Aksu.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here