MUP TK: Sedam osoba privedeno zbog “fingiranja” saobraćajnih nezgoda (Foto)

1
1458

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo prevare, pripadnici MUP-a TK uhapsili su jutros sedam osoba s područja Tuzle, koje su privedene radi kriminalističke obrade.

Kako je novinarima rečeno u MUP-u TK, postoji osnovana sumnja da su spomenute osobe namještale saobraćajne nesreće, potom ih prijavljivale na naplatu i na taj način oštetili su za veće sume novca osiguravajuće kuće i fizičke osobe koje su učestvovale u tim nezgodama.

– Postupajući po naredbi Općinskog suda Tuzla službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, u suradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzla, izvršili su pretrese na osam lokacija na području grada Tuzle. Uhapšeni su jutros sprovedeni u prostorije MUP-a TK, nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate u nadležnost Tužilaštvu TK na dalje postupanje. Nakon kriminalističke obrade ove osobe će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, 294 stav 1 Prevara, biti predate nadležnom kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje – izjavio je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

Do sada je obrađeno 13 od ukupno 49 prijavljenih saobraćajnih nezgoda, počinjenih u posljednje dvije godine, za koje je naplaćeno oko 20.000 KM, a sumnja se da je ukupan iznos naplaćenih šteta blizu 100.000 maraka – rekao je Šarić.

Kako je objasnio, osumnjičene osobe su sudjelovale u „saobraćajkama“ postavljajući svoja vozila ispred drugih vozila, a ima primjera da su od drugih učesnika u neszgodama uz fizičku prijetnju tražili da popune evropski obrazac na veće sume novca, a po tim obrascima šteta iznosi do 5.000 maraka. Poslije su ih prosljeđivali do osiguravajućih kuća od kojih su vršili naplatu.

Izvršenje spomenutih krivičnih djela registrovano je za sada samo na području Tuzlanskog kantona, rečeno je u MUP-u TK. (tl, abb)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here