Mostar: Rok za deblokadu Uborka do 12 sati

0
269

Ukoliko danas do 12 sati ne bude deblokirana regionalna deponija Uborak, u Mostaru će biti proglašeno stanje tehničke nepogode, objavio je nakon sinoćnje vanredne sjednice Štab civilne zaštite Grada Mostara.

Tom prilikom upućen je poziv stanovnicima sjevernog dijela grada da hitno deblokiraju deponiju jer stanovništvu prijeti velika opasnost od zaraze.

“Na vanrednoj sjednici donijeli smo odluku da, ukoliko deponija ne bude deblokirana i ne krene odvoz smeća, stupi na snagu Odluka o proglašenju stanja tehničke nepogode”, izjavio je nakon sjednice mostarski gradonačelnik i zapovjednik Štaba Ljubo Bešlić i dodao kako onda Štab preuzima upravljanje svim segmentima, a neprovođenje njegovih odluka smatra se kaznenim djelom.

Bešlić je izrazio nadu da neće doći do proglašenja vanrednog stanja i izrazio uvjerenje da će građani shvatiti ozbiljnost stanja u kojemu se Grad nalazi.

Štab je također odlučio da je zbog zdravlja građana potrebno očistiti kontejnere i ulice, izvršiti asanaciju tamo gdje je potrebno, dezinfekciju i deratizaciju.

“Bez obzira što je nedavno urađena deratizacija ovo smeće ponovno može prouzrokovati glodare i izazvati mnoge druge opasnosti, posebno što su ljetni mjeseci kada su rizici jako veliki”, kazao Bešlić.

Ulice Mostara već deset dana zatrpane su smećem zbog blokade regionalne deponije Uborak. Građani sjevernog dijela Grada Mostara okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” zahtjevaju novu lokaciju deponije.

Grad tvrdi kako iznalaženje nove lokacije nije u njihovoj nadležnosti zbog čega im gradonačelnik nije mogao obećati kada će postojeća deponija biti izmještena.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here