Mjesec podizanja svijesti o dječijem raku: “Život poslije raka…Borba se nastavlja!”

0
229

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine nizom aktivnosti obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“.

Prvo predavanje održano je prekjučer u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla.

Cilj predavanja i kampanje jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.

Edukativno predavanje držat će Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju „Srce za djecu“, a pored toga planirana je panel diskusija sa Mladicama – mladim ljudima koji su u djetinjstvu liječeni od raka i djeluju u okviru Udruženja, te projekcija kratkog dokumentarnog filma „Velika bijela kuća“, koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovnik Film Festivalu 2018 i prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 6. internacionalnom studentskom film festivalu „New Wave“ 2019 u Sofiji, Bugarska. (ug)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here