Pogledajte ko je sve danas čistio izletište Ilinčicu (Foto/Video)

0
1287

Čišćenje poznatog izletišta Ilinčica u Tuzli, uz sudjelovanje šezdesetak mladih i više raznih udruženja i asocijacija, organizovala je danas Misija OSCE, regionalni ured Tuzla.

Akcija je počela nešto prije podne i trajala je više od dva sata, nakon čega su brojne vreće smeća i raznog otpada složene na prikladna mjesta kako bi ih odvezli radnici JKP „Komunalac“ Tuzla.

Čišćenje izletišta, koje nazivaju „plućima Tuzle“, počelo je ispred restorana „Piknik“, nastavljeno je duž šetališta, pa sve do ceste za naselje Kula.

– Ekološka akcija s ciljem uklanjanja smeća i otpada, kome mjesto nije ovdje, dio je šire akcije koji Misija OSCE sprovodi u Tuzli, a tiče se podizanja ekološke svijesti naših građana o značaju pravilnog odlaganja otpada i saznanja koliko otpadu treba vremena da se razgradi u prirodi. Ako, recimo, za staklo treba 4.000 godina da se razgradi, a plastičnim kesama nekoliko stotina godina, onda se može zaključiti kakvu štetu nebrigom činimo prirodi. Cilj ove akcije je, dakle, da podignemo ekološku svijest i da to više ne radimo. Otpad nije teško na pravilan način odlgati i reciklirati – izjavio je za TuzlaL!VE.ba Samir Arnaut, službenik za ljudska prava Misije OSCE BiH.

Dodao je da je ovo zadnji dio akcije čišćenje Ilinčice kao glavnog i jedinog pravog izletišta u Tuzli.

Prije toga, u aprilu je organizovano sađenje sadnica drveća na šetnici Bulevar, dok su na sedam lokacija postavljene table sa informativnim porukama iz kojih građani mogu da vide koliko pojedinim vrstama otpada treba vremena za razgradnju u prirodi.

– Misija OSCE u BiH ovakvu akciju radi više kao poruku našim građanima koliko je bitno da čuvamo prirodu, jer je njeno i očuvanje kopletne ekološke sredine jedno od osnovnih ljudskih prava i uslov pristupanja naše zemlje evropskim integracijama u modernom smislu. Ukoliko ne dođemo na taj nivo, bit će vrlo teško da nas ljudi shvate ozbiljno. Stoga, moramo pokazati koliko je bitno da mi cijenimo našu okolinu, naš zrak, našu zemlju, i naravno, koliko cijenimo sami sebe – zaključio je Arnaut.

Današnja akcija čišćenja Ilinčice Misija OSCE organizovala je u saradnji sa Gradom Tuzla i Fondacijom tuzlanske zajednice, a u realizaciju su se uključili članovi Vijeća mladih grada Tuzla, aktivisti Koalicije za borbu protiv mržnje, organizacije „Let’s do it“ Tuzla i „Budi muško“, Evropskog omladinskog pokreta, Tuzlanskog otvorenog centra, Crvenog križa Tuzla, kao i veći broj individualaca. (F, tl – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here