Mirni protest obespravljenih radnika u Tuzli

0
224

Tridesetak obespravljenih radnika uništenih tuzlanskih preduzeća danas je mirno protestovalo u Tuzli ukazujući ponovo na duge i spore stečajne postupke, kriminalnu privatizaciju i neažurnost pravosuđa u rješavanju radnih sporova koji traju decenijama. Još jednom su pozvali predstavnike pravosuđa da rade, kako kažu, u interesu države, a ne privatizacijskih tajkuna.

Više od decenije i po bivši radnici Polihema i Poliolkema čekaju naplatu svojih potraživanja. Oko milion i 800 hiljada maraka potražuju od Poliolkema u kojem je stečaj već zaključen. Višemilionski kapital je na sumnjiv način, nakon tužbi radnika, prebačen na poljsku Organiku. Bez obzira na pravosnažne i izvršne presude radnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja.

„Mi smatramo da je greškom suda ili ko je već odgovoran za prijenos tog vlasništva bez naknade na drugog vlasnika, preuzeta je imovina, a obaveze ostavljene, to je po nama protivzakonito“, kaže MiralemIbrišimović, predstavnik obespravljenih radnika Polihema i Poliolkema.

Pola miliona maraka koja potražuju od Polihema bivši radnici još ne mogu naplatiti, jer prema starim odredbama Zakona o stečaju njihova potraživanja nemaju prioritet.

„Najveći problem sada što se moraju isplatiti pravna lica koja su većinom firme kojima se nešto duguje. Pa sada treba da im se izmiri odreženi procenat i dok njih se ne isplati mi ne možemo doći na red“, dodaje Ibrišimović.

Na red ne mogu doći ni radnici brojnih uništenih tuzlanskih preduzeća koja su nakon privatizacije i stečaja opustošena, a radnici ostavljeni na ulici.

“Ovo nije pravosuđe, ovo je krivosuđe, mi nemamo pravosuđe, mi imamo pravosudnu mafiju, dakle oni ne rade svoj posao. Oni su pod direktnim političkim uticajem. Pogledajte ogroman je kriminal u hotelu Tuzla, u Livnici, TTU, da ne nabrajam sve te firme, Borac Banovići”, rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Sindikat solidarnosti pozvao je Vladu TK i Federalnu vladu da hitno reagiraju i konkretnim mjerama spase oko hiljadu radnih mjesta u GIKIL-u, koji bi zbog višemilionskih dugovanja i organizovanog kriminala, mogao biti ugašen.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here