Mirjana Marinković-Lepić: Rad diplomatskih predstavništava BiH neophodno je učiniti transparentnijim

2
417

Bosanskohercegovačku javnost svake godine potrese bar jedan diplomatski skandal. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, razlog tome vidi u činjenici da BiH nema Zakon o vanjskim poslovima koji bi spriječio ponašanja pojedinih ambasadora koja idu na štetu BiH i njenih građana.

Ipak, smatra da je situaciju moguće dovesti u red i drugim aktima koji, međutim, ili ne postoje ili se ne primjenjuju. Niz pitanja u vezi s tim aktima uputila je ministru vanjskih poslova.

„Da li je u proteklih godinu dana izvršena analiza stanja i rada u diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH?

Na koji način se ocjenjuje doprinos ambasadora i konzula reputaciji BiH u svijetu?

Da li je Ministarstvo vanjskih poslova usvojilo Pravilnik o kriterijima za ocjenjivanje rada predstavnika Bosne i Hercegovine u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koji je imalo obavezu da usvoji?

Ukoliko jeste, koji su kriteriji za ocjenjivanje rada ambasadora, konzula i drugih zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine?

Ako navedeni Pravilnik nije donijet, na koji način se vrši ocjena rada zaposlenih u diplomatsko-konzualrnim predstavništvima?

To su pitanja koja sam postavila. Odgovore očekujem, međutim već je dovoljno poražavajuća činjenica što parlamentarka mora postavljati ta pitanja. Ako sporni Pravilnik postoji, on bi morao biti vidljiv na stranici Ministarstva vanjskih poslova ili Predsjedništva, kao i izvještaji o radu naših konzularnih predstavništava. To treba biti vidljivo svim građanima jer postoji zbog njih i njihovim je novcima plaćeno. Toga nema ni na stranicama ambasada BiH, a mnoge ambasade i nemaju stranice. Unatoč tome desetine miliona maraka izdvajaju se za te naše diplomatske misije po svijetu.

Mi putem medija saznajemo o njihovom radu, a to najčešće budu vijesti o skandalima. Ili saznamo da uopšte ne predstavljaju državu, nego stranačke elite koje su ih delegirale na te pozicije, ili entitete ili isključivo jedan narod. Najnoviji primjer je ponašanje ambasadorice BiH u Grčkoj koja kroz turizam promoviše isključivo entitet Republiku Srpsku. Tome se mora stati u kraj i začuđuje me nedostatak političke volje, ali i pritisaka da se to riješi“, rekla je Lepić. (ns)

Download PDF

2 Komentari

  1. Mogla bi gospođa parlamentarka objasniti po kojim zaslugama, s kakvim aktivitetom, je dospjela u sam vrh primanja parlamentaraca?

  2. Zato se u islamske zemlje salju provjereni kadrovi, tipa onaj Palestinac varalica koji je bio ambasador u Kuvajtu….ne da Haris nikome ko misli svojom glavom da mu ne pokvari business talove !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here