Mirjana Marinković Lepić: Ima se, može se!

2
1009

Kada god optimistično pomislim da se u ovoj našoj zemlji stvari počinju popravljati, barem malim, puževim koracima, neki događaj me razuvjeri. Postajem ponovo svjesna da pohlepi, bahatosti i neodgovornosti onih koji bi trebalo da se ponašaju odgovorno, nema kraja.

Kada se običnom čovjeku spomene cifra od 300.000 KM, zadire se u domen nedostižnog, a ako je u pitanju nezaposlena osoba, penzioner, lice sa posebnim potrebama, e onda se već radi o naučnoj fantastici.

Može li obični čovjek – onaj koji živi od plaće ili penzije, naknade sa biroa ili bez ičeg nabrojanog, zamisliti da se za jednu veče potroše tolike pare? Ne može! Ali zato može ne samo zamisliti, nego i ostvariti direktor BHANSA-e.

Preko 20 godina nismo upravljali svojim nebom (iako su se pojavile informacija da ni sada kontrola nije potpuna), a od toga smo 10 godina imali formiranu agenciju, koja je, prema podacima sa web stranice, osnovana kao neprofitna i finansijski samostalna institucija, sa svojstvom pravnog lica. Sjedište BHANSA-e je u Mostaru. Neprofitna?! Hmmm, čudno.

Sigurno da je kontrola vlastitog neba događaj koji zavređuje pažnju, pa i proslavu u razumnim granicama. Ali, ne lezi vraže! Ova neprofitna agencija organizovala je dernek na najvišem nivou. Zakon zadovoljen, postupak javne nabavke proveden, zadovoljen i nacionalni kriterij i svačiji ukus. Pjevale zvijezde iz BiH, Hrvatske, Srbije, narodnu, zabavnu muziku, a bilo je i ozbiljne, pa ko voli, nek izvoli. Bilo bi interesantno vidjeti listu zvanica (za one najvažnije, a prije svega, pripadnike političke elite, znamo). Već su se u medijima pojavile informacije koliko penzija, plaća, naknada i svega drugog stane u 300.000 KM.

Ja želim istaći jedan poseban aspekt, a to je rješavanje radno-pravnog statusa Zinete Altumbabić, Tuzlanke, visokoobrazovane žene koja svoja prava traži već 20-tak godina. Njen slučaj je pravni presedan, utoliko što od Ministarstva prometa i komunikacija, tačnije Direkcije za civilnu avijaciju – Kontrole leta na aerodromu u Tuzli, nikad nije dobila akt o otkazu, a prestala je raditi. Ne može ostvariti niti jedno pravo iz radnog odnosa, počev od prijavljivanja na evidenciju službe za zapošljavanje, M4 obrasca, pa do mogućnosti konkurisanja na neko drugo radno mjesto. Njoj je potpuno uskraćeno pravo na rad, ali OVA ŽENA NE TRAŽI POSAO, ONA TRAŽI OTKAZ!

BHANSA je agencija koja pruža usluge u zračnoj plovidbi, pa tako i usluge kontrole letenja i nastavlja kontinuitet ranije, republičke institucije.

U toku mukotrpne borbe za radnička prava, Institucija ombudsmena BiH donijela je Preporuku kojom se Vijeće ministara obavezuje da donese propis kojim će riješiti radno-pravni status radnika koji su bili zaposleni u institucijama Republike Bosne i Hercegovine, broj 78/18. Nakon više od godinu dana preporuka ombudsmena konačno dolazi na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH od 21. 11. 2019. godine (iako je materijal blagovremeno dostavljen). Epilog je da se Vijeće ministara UPOZNALO sa Preporukom. Šta ovo znači? Brigo moja pređi na drugoga (čitaj: na novi saziv), umjesto da se nadležno ministarstvo zaduži da postupi po preporuci (čitaj: pripremi tekst zakona).

Da li možemo zamisliti kako je Zineta Altumbabić primila vijest da je 300.000 KM BHANSA potrošila na jelo, piće i estradne zvijezde? Evo kako (uz njenu dozvolu, skraćena verzija njene objave na FB profilu):

„Preuzimamo nebo, ali ne i radnike!
Dok na slici portala Radio Sarajeva posmatram kako se Ismir Jusko servilno smiješi svom Velikom Šefu, koji se udesio sa ascot kravatom, i preuzima najveće zasluge za osvajanje gornjeg vazdušnog sloja, pade mi na pamet kako se javio u emisiju „Zabranjeni forum“ i javno obećao da će razriješiti moj radno-pravni status. Molila sam, a i danas, skoro 20 godina kasnije, molim da mi daju otkaz. No, oni uvijek imaju amneziju kad sam ja u pitanju, pa osnivaju po još jedno ministarstvo, direkciju ili agenciju koja nema obavezu da preuzima radnike bivših institucija BiH, ali preuzimaju sve što im materijalno pripada. Bili su dužni donijeti i zakon po kojem bi se zbrinuli radnici bivših institucija Republike BiH, odnosno izmjene i dopune postojećeg, ali nisu i neće nikad! Tu, na slikama, su i najveći državni službenici, političari koji već decenijama crpe našu snagu, pamet i prazne naše kase na skupe provode. Ovaj je party bio javan, sa već poznatim kravatama, javno se tražilo i tenderom odlučivalo o najboljim ponuđačima, renomiranim firmama i glasovitim muzičarima i pjevačima. U članku se govori o 300.000,00 KM, (BEZ PDV-a!) pa zamišljam koliko je to plata moglo biti, pa neka su i minimalne sa toplim obrokom od nekih 600,00 KM. Čistom matematikom dođoh do poražavajuće istine: da su te novce usmjerili na samo jednu osobu poput mene, mogli su uplatiti svih 35 godina staža, otpremninu i penziju u trajanju od 20 godina.“

Nije ovo jedini put da se nepotrebno troši 300.000 KM u BHANSA-i. Prošle godine ista suma je potrošena za nabavku pet automobila. Znači, svaki po 60.000 KM, bez PDV-a. Kažu da u BHANSA-i vole audije. Pa zgodno je kad je direktor Agencije zet čelnika HDZ-a, Dragana Čovića, a zetov brat vodi finansije. Želje se mogu ispunjavati bez ikakvih smetnji.

Da su bili samo malo skromniji, pa umjesto 60.000 potrošili po 40.000 na svaki automobil, mogli su se i udobno voziti i pokazati senzibilitet prema ljudima koje su dužni zbrinuti. Ali nisu. Mogli su jesti i piti za par hiljada maraka. Ali nisu.

Zineta Altumbabić će i dalje tražiti svoja prava, a elita će nemilice trošiti? E, pa neće! Ima još ljudi koji žele ovoj zemlji i njenim ljudima napredak. (Piše: Mirjana Marinković Lepić)

Download PDF

2 Komentari

 1. Uvažena gospođo Mirjana Marinković Lepić
  Vaš tekst je odličan i budi nadu da će stvari u BiH kad-tad početi mijenjati pa makar i “puževim” koracima. Mislim da je sasvim drugačije kad o ovakvim pojavama piše i govori državna zastupnica nego “običan” svijet.
  Zato, svaka pohvala na Vašem kritičkom osvrtu i “svjesnsnosti da pohlepi, bahatosti i neodgovornosti onih koji bi trebalo da se ponašaju odgovorno, nema kraja”.
  Međutim, da bi Vi bili vjerodostojni i odgovorni zamolio bih Vas da mi odgovorite na slijedeće :
  1. Da li ste nakon izbora za državnu zastupnicu prekinuli dotadašnji radni odnos i postali profesionalna zastupnica i ako jeste, da li je motiv u mnogo većoj plaći od dotadašnje?
  2. Da li ste do sada kao državna zastupnica dobili bilo kakve pare osim plata i ako jeste u kojem iznosu?
  3. Da li možete javno odgovoriti koliko ste do sada kao državna zastupnica primili para na ime plaća i naknada, a koliko ste sati efektivno radili obzirom da je bilo nekoliko sjednica državnog parlamenta?
  4. Da li je po Vašem mišljenju bahato i neodgovorno da su zastupnici u Domu naroda FBiH primali plaću u periodu od 09/2018-31.12.20018. kao stari saziv i bez ijedne sjednice jer novi nije bio konstituiran (među njima i Kojović i Forto, doduše sa najmanjim iznosima od cca 8000 KM)?
  Kad i ako odgovorite na gore navedena pitanja, Vaš tekst će biti vjerodostojan i autentičan i probudit će nadu da “ima svjetla na kraju tunela”
  Srdačan pozdrav!

 2. A kako bi bilo da uvazena zastupnica Lepic umjesto pisanja kolumni, radi svoj posao profesionalne zastupnice i podnese prijedlog zakona kojim bi se pomoglo Zineti i slicnima, koje ovdje koristi za svoju promociju? Ovako ispada isto kao Becirovic sa svojim brojnim pismima?
  I ako moze informacija nama biracima, sta ono bi sa inicijativom za smanjenje pausala? Ili je i to ostalo samo u pismonosnoj formi?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here