Ministarstvo zdravstva FBiH: Uskrs obilježiti u krugu porodice

Sva veća okupljanja za Uskrs, čak i sa rodbinom izvan domaćinstva, sa sobom nose rizik od širenja infekcije

0
276
Foto: Arhiva

Pandemija koronavirusa koja je promijenila naše živote uvjetuje i način u kojem će se dočekati i obilježiti najveći kršćanski blagdan Uskrs, podsjeća Ministrstvo zdravlja FBiH.

Nažalost, trenutna epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, u periodu kada bilježimo stalni porast broja oboljelih, hospitaliziranih pacijenata i smrtnih ishoda, izrazito je nepovoljna i zahtijeva zajednički odgovor i visok nivo opreza svih građana naše zemlje, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

– Posebno zabrinjavaju podaci koji ukazuju na veliki porast broja zaraženih u populaciji iznad 65 godina koja je, kao što je poznato, u najvećem riziku od razvoja težih oblika bolesti te nažalost, smrtnih ishoda. Stoga je neophodno da starije osobe i hronični bolesnici ograniče izlazak iz svojih domova, te rigorozno smanje kontakt s ljudima izvan vlastitog domaćinstva. Svjesni činjenice da je Uskrs i porodični blagdan, ali i uzimajući u obzir izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju, apelujemo na sve vjernike da ovaj veliki blagdan obilježe u krugu najuže porodice, odnosno vlastitog domaćinstva i maksimalno ograniče kontakte s drugim osobama. Na taj način štitimo sebe, svoju porodicu i zajednicu. Sva veća okupljanja za Uskrs, čak i sa rodbinom izvan domaćinstva, sa sobom nose rizik od širenja infekcije, te svi zajedno moramo iskazati najviši stepen odgovornosti prema najranjivijim na koronavirus među nama, a tu su starije osobe i hronični bolesnici. Brigu za najbliže i druge u ovim vremenima dokazujemo kroz držanje distance. Stoga još jednom pozivamo sve vjernike da Uskrs obilježe u kući, isključivo s osobama iz vlastitog domaćinstva, a svojoj rodbini, prijateljima i susjedima upute čestitke putem telefona ili drugih komunikacijskih tehnologija koje osiguravaju izbjegavanje kontakata -navodi se u soapćenju Federalnog ministarstva zdravstva. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here