Ministar za boračka pitanja TK, Elvir Mujkanović, podnio ostavku

2
1216

Ministar za boračka pitanja TK Elvir Mujkanović, podnio je danas ostavku na tu funkciju. U obrazloženju je naveo da to čini zbog odredbi Zakona o ministarskim imenovanjima koji podrazumijeva imenovanje ministra sa visokom stručnom spremom, a koji njemu sa završenom srednjom školom ne daje pravo da zasnuje radni odnos.

Ostavka ministra Elvira Mujkanovića bit će upućena Vladi TK na razmatranje, nakon čega bi trebala biti upućena i Skupštini TK, javlja RTV Slon.

Ministru su podršku danas dali i predstavnici boraca iz pet kantona u FBiH sa kojima je ministar prije javnog davanja ostavke održao sastanak.

” Po ovom zakonu kakav je danas, bilo koji nosilac najvišeg vojnog priznanja Zlatni ljiljan, oficir AR BiH, ratni vojni invalid ili bilo koji borac bez visoke stručne spremene, ne može biti imenovan na dužnost ministra za boračka pitanja, što je teški nonsens. U mom slučaju ostao sam uskraćen za odgovor i mišljenje nadležnih institucija o stepenu stručne spremene koji odgovara oficirskom rangu u profesionalnom sastavu Vojske FBiH i obavljenim edukacijama u zemlji i inostranstvu u poslijeratnom periodu, a na koje sam upućivan kao oficir od strane institucija ove države – istakao je Mujkanović u obrazloženju ostavke.

Download PDF

2 Komentari

  1. Kapa dole za zlatne ljiljane, nagrađene, pohvaljene i td i td…. ali zar u Ar BiH nije bilo ili nema visoko obrazovanih i školovanih kadrova koji bi adekvatno zastupali boračku kategoriju. Nije dovoljno završiti par razreda škole biti sada stranački borac i eto funkcije. Na kraju i ta razna činovanja i nagrađivanja još u ratno doba kad nam dođoše iz kojekakvih vukojebina sve kapetani, majori, pukovnici a zavijaju ko vukovi s Ontarija i nemaju dvije čiste. Ono što je bilo pismenih i zaslužnih uglavnom se dostojanstveno povuklo da se ini mogu busati u prsa i živjeti na tuđoj grbači. Za kraj: “narodnjaci sve vam je u šaci, ostavite nešto i za nas……”

  2. Car je nas Elvir!!!!! Kako misli da se institucije izjasne o stepenu strucne spreme???? Pa u ratu je dobio zasluge kroz cinove nece valjda sad i da mu fakultet priznaju???? Ma ovo nema nigdje…

    Svim borcima kapa do poda…. Tu spada i Elvir ali na osnovu toga da se prizna i faks…Prijedlog za Elvira moze u Biljeni na brzinu visa a mozda i visoka… Ili Travnik …

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here