Merkel: Ujedinjenje nije statično stanje, već kontinuirana misija za sve Nijemce

0
149

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ujedinjavanje Njemačke nije statično stanje, već kontinuirani proces koji zahtijeva uključenost svih Nijemaca, javlja Anadolu Agency (AA).

U Njemačkoj se danas obilježava 29. godišnjica ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke, odnosno Savezne Republike Njemačke i Demokratske Njemačke Republike.

Centralna ceremonija održana je u sjevernom gradu Kielu, a kancelarka Merkel je pozdravila Miroljubivu revoluciju kojom je 1989. godine srušen Berlinski zid, a godinu kasnije ujedinjena Njemačka i okončana komunistička vlast u Istočnoj Njemačkoj.

Merkel je dana priznala i razočarenje brojnih građana na istoku zemlje i ukazala na istraživanja javnog mnijenja koja su pokazala da se većina građana tog dijela Njemačke danas osjećaju građanima drugog reda.

“Manje od polovice građana na istoku je zadovoljno demokratskim sistemom. Moramo učiniti više kako bismo shvatili zašto ujedinjenje za njih nije pozitivno iskustvo“, kazala je Merkel koja je i odrasla u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

Ističući kako je učinjeno dosta u protekle tri decenije, ali kako je to nedovoljno, Merkel je kazala da ujedinjenje Njemačke nije statično stanje stvari, već kontinuirani proces i misija koja zahtijeva učešće svih Nijemaca.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here