Medvjedica spašena iz zamke krivolovaca

0
230

Interventni tim za rješavanje neželjenih situacija i zbrinjavanje krupnih zvjeri u Republici Srpskoj, uspješno je okončao akciju spašavanja ženke mrkog medvjeda na području opštine Kneževo, kada se nesretna životinja uhvatila u postavljenu zamku (sajlu) krivolavaca, u zaseoku Bregovi, nedaleko od kanjona Ugra i planine Čemernica.

U rekordnom vremenu, članovi interventnog tima sa šire banjalučke regije su se okupili i krenuli u prvu misiju spašavanja krupnih zvijeri.

Uspješna misija

Po dolasku na lice mjesta, izvršeno je izviđanje uže i šire lokacije, pri čemu je zaključeno da je nepoznata osoba, sa očiglednom namjerom hvatanja žive divljači, postavila sajlu na mjesto “prelaza” divljači, tj. u jedinom otvoru na drvenoj ogradi, neposredno uz lokalni makadamski put.

Sajla vezana za krupno stablo je “držala” medvjeda za zadnje stopalo, odnosno za dva “prsta”, što je predstavljalo dodatnu opasnost za članove tima.

Medvjed je u trenutku dolaska tima ležao kraj drveta, bez znakova životne ugroženosti i bez pokazivanja znakova agresije, što se priprisuje iscrpljenosti, jer je utvrđeno da je upao u zamku tokom prethodne noći.

Nesretnu životinju je prvo uočila mještanka ovog zaseoka, kada je pri odlasku na posao pješice, ne sluteći ništa, naišla kraj medvjeda na udaljenosti od samo nekoliko metara, koji je u tom trenutku pokušao nasrnuti na nesretnu ženu.

Nakon kraćih konsultacija članova tima, utvrđena je strategija djelovanja, zatim je izvršena provjera puške za uspavljivanje, te je pripremljeno sredstvo za uspavljivanje. Zbog bezbjednosti, ali i tehničkih mogućnosti terena, odlučeno je da se ispaljivanje strelice sa sredstvom za uspavljivanje izvrši iz vozila.

Preciznim pogotkom u prednju lijevu plećku obavljen je najteži dio ovog veoma zahtjevnog zadatka.

Medvjed je nakon desetak minuta bio spreman za oslobađanje iz zamke, što je i vrlo uspješno realizovano.

Nakog oslobađanja, izvršen je veterinarski pregled gdje je konstatovano da medvjed nema nikakvih povreda, a zatim je izvršeno morfometrijsko premjeravanje jedinke.

Nakon buđenja medvjeda i odlaska u prirodu, prva misija interventnog tima je uspješno okončana.

– Ova aktivnost interventnog tima dokazala je opravdanost njegovog formiranja. Pri izboru članova tima vodilo se računa o regionalnoj zastupljenosti, kako bi se moglo u što kraćem roku na cijeloj teritoriji Srpske odgovoriti na neželjene situacije u kojima je potrebno zbrinjavanje krupnih zvijeri. Ovom prilikom pozivam sve građane da čim primijete neželjenu situaciju u kojoj se nalaze velike zvijeri, posebno medvjed i vuk, što hitnije obavijeste nadležne organe, a sve kako bi članovi interventnog tima što prije zbrinuli divljač i time otklonili opasnost za ljude, rekao je vođa interventnog tima Bojan Paprica.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić zadovoljan je raspletom situacije i položenim testom tima, te najavio njegovo proširivanje.

– U planu je nabavka kamera, drona i druge opreme za snimanje i praćenje divljači, kako u funkciji naučno-istraživačkog rada tako i u funkciji zaštite života i imovine ljudi, ali i zaštite divljači. Veliko hvala momcima na uspješnoj akciji, a hvala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, što je prepoznalo Lovački savez RS kao pouzdanog partnera na zaštiti i uzgoju divljači kao dobra od opšteg interesa. Formiranje i opremanje interventnog tima, te sada i dokazano njegovo djelovanje, rezultat je sinergije ova dva tijela, istakao je Minić.

Interventni tim za rješavanje neželjenih situacija i zbrinjavanje krupnih zvjeri u Republici Srpskoj formiran je 2017. godine rješenjem ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kada je i kupljena najsavremenija puška za uspavljivanje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here