Video/ Hrvatska: Maturanti sa ustaškim pozdravom, divljanjem, dimnim bombama…

0
858

Dio maturanata u Hrvatskoj i ove je godine na Norijadi pokazao ružno lice balkanske omladine.

Kako piše Index.hr, “ustašovanje” pojedinih skupina maturanata iz proteklih godina, nastavilo se i ove, a najgore je bilo u Rijeci, gdje su maturanti Pomorske škole na Korzu bacili dimnu bombu koja je dimom potpuno prekrila poznato riječko šetalište.

Maturanti su u Rijeci nastavili divljati paleći bengalke. Pritom su urlali “Za Dom spremni” i “Ajmo, ajmo ustaše”, a sramotno skandiranje popraćeno bakljama snimili su građani. Navodno je riječ o učenicima Pomorske škole Bakar – pogledajte VIDEO.

Najgori incident u Rijeci vjerojatno je ipak oskvrnjivanje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti. Njega je netko od maturanata išarao natpisom ZDS i ustaškim znakom.

Priopćenjem je na to reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrije osuđuje šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima: “Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih ‘ludosti’ i ‘neznanja’ da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti.”

Maturanti su ustaške sklonosti demonstrirali i u Zagrebu. Neki su maturanti uzvikivali “Evo zore, evo dana”, a Srednja.hr javlja da je grupa maturanata iz Elektrostrojarske obrtničke škole stigla u majicama s porukama “Za dΩ” (om – mjerna jedinica za električni otpor) i “Za Ω spremni” te da su po dolasku na Trg također skandirali “Za dom spremni”.

Reporteri Srednje javili su i da je jedan maturant, krećući se u koloni ispod podvožnjaka u Miramarskoj, uzvikivao “Ubij tovara”.

U Dubrovniku su maturanti divljali automobilom, javlja duList, i u jednom je trenutku intervenirala policija zbog dojave o neredu, a dimne bome su se palile i u Šibeniku.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here