Marš u organizaciji NS-a i SDP-a: Afirmisati antifašističke vrijednosti u BiH

0
258

SDP BiH i Naša stranka organizatori su trećeg Marša antifašista u Sarajevu povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Širom Evrope obilježava se 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije. Ta dva važna događaja u historiji Evrope, biće obilježena nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu. 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se i u našoj zemlji. Socijaldemokratska partija BiH i Naša stranka u saradnji sa SABNOR-om BiH u Sarajevu su organizirali Marš antifašista.

Marš je započeo okupljanjem na Baščaršiji ispred Sebilja, a potom su učesnici krenuli do Vječne vatre.

Delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće i odala počast na spomen-obilježju “Vječna vatra”. Cvijeće su položili i predstavnici Predsjedništva BiH, Federacije BiH, te Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo.

Šetnja se nastavlja do Spomenika Djeci Sarajeva, gdje je takođe predviđeno polaganje cvijeća i vijenaca. Potom će se učesnici Antifašističkog marša uputiti ka Kampusu, gdje će položiti cvijeće i vijence na spomeniku Josipu Brozu Titu. Nakon toga uslijediće obraćanje zvaničnika i čitanje Proglasa antifašista BiH.

“Pobjeda nad fašizmom je izuzetno važna za sve građane BiH i te tekovine treba da njegujemo, jer na njima bh. društvo mora biti zasnovano”, poručeno je ovom prilikom.

Ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko rekao je da su ovo i dani kada se sjećamo svih onih koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u miru, slobodi, nezavisnosti.

“Ne možemo zaboraviti mnoge bh. sinove i kćeri koji su dali svoje živote u narodno-oslobodilačkom ratu 1942-1945. kao i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu iz perioda 1992-1995”, istakao je Jusko.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” KS Ismet Godinjak istakao je da se moramo boriti protiv fašističkih ideja, prvenstveno kroz edukaciju mladih i razvijanje svijesti o antifašizmu, ali i prihvatanje istine o protekloj agresiji.

“To je dugotrajan proces, ali moramo biti istrajni na tom putu”, poručio je Godinjak.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here