Manifestacija “Italijansko proljeće u BiH”

0
275

Izložbom radova slavnog italijanskog umjetnika Giana Lorenza Berninija, koji je svojim stvaralaštvom transformisao Rim u formu kakvu danas poznajemo, danas će biti otvorena trodnevna kulturna manifestacija “Italijansko proljeće u Bosni i Hercegovini”.

Umjetnička djela Berninija bit će postavljena u Umjetničkog galeriji BiH objedinjena u okviru izložbe nazvane “Berninijeva škola i rimski barok. Remek-djela Palazze Chighi u Aricci”. Njegova remek djela neprocjenjive historijske, kulturne i umjetničke vrijednosti prvi put će biti predstavljena u BiH.

Kolekcija pripada Muzeju rimske barokne umjetnosti “Palazzo Chighi” smještenom u gradu Aricci kojeg turisti toliko ne posjećuju, zbog čega je i važno djela te kulturne institucije iznijeti izvan granica Italije.

Izložba je zamišljena kao putovanje kroz svijet italijanskog baroka kroz djela različitog tipa, kao što su slike portreta, pejsaža, mrtve prirode i skice monumentalnih fresaka iz rimskih crkava i plemićkih palača.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi napomenuo je tokom predstavljanja programa manifestacije da će, osim četrdesetak slika, na izložbi biti prezentirani različiti dekorativni predmeti i medaljoni koje je dizajnirao Bernini.

Kustosica i koordinatorica izložbe Dominique Lora istaknula je da je ovo zapravo putujuća izložba koja putovanje završava u Sarajevu, dodajući da je ovaj umjetnik Rim napravio prvim velikim internacionalnim centrom ili, kako je kazala, New Yorkom 17. stoljeća.

– Ovaj umjetnik dao je temelje umjetničkom baroknom pokretu koji se proširio cijelom Evropom i kasnije Amerikom. Njegov stil generirao je umjetnost u modernizam – dodala je Lora.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović ocijenio je da je ovo jedan od najznačajnijih likovnih događaja u Sarajevu u posljednjih 20 godina, a ova institucija istrajava u organizaciji značajnih događaja isto onoliko koliko su odgovorni istrajni da ne riješe status ove ustanove od značaja za državu.

Izložbu će otvoriti glavni kustos izložbe Stefano Petrucci, a posjetitelji će je moći pogledati do 11. jula koliko će gostovati u Sarajevu.

U okviru manifestacije “Italijansko proljeće u BiH” bit će organiziran i koncert Svjetskog omladinskog orkestra, koji selekcijom mladih talenata iz 20 zemalja svijeta putem muzike promovira vrijednosti prijateljstva i sloge među narodima.

Ovaj orkestar će izvesti Beethovenovu IX simfoniju, a pridružit će im se muzičari iz Orkestra mladih BiH, oformljenog prošle godine na inicijativu Ambasade Italije. Nastupit će zajedno s članovima hora sarajevske Opere.

Koncerti će biti održani u nedjelju, 2. juna u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru i u ponedjeljak, 3. juna, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here