Mandat obilježen skandalima u skupštini

0
549

Rad Skupštine Tuzlanskog kantona, u aktuelnom mandatu, započeo je neočekivanim i neshvatljivim gestama krajnje socijalne neosjetljivosti, egoizma i bahatosti, te je prvo uslijedio pokušaj povećanja poslaničkih plata, za 20 posto, u trenutku kada se usvajala odluka o dizanju 20 miliona kredita zbog budžetskog deficita i kada su pred Skupštinom već mjesecima protestovali do gladi osiromašeni radnici privatizacijskom pljačkom uništenih tuzlanskih firmi, saopćili su Centri civilnih inicijativa.

Drugi skandal je ponašanje nadležnih tijela Skupštine u slučaju hapšenja, suđenja i izricanja presude poslaniku Skupštine TK, zbog učešća u korupciji. Intenzitet rada Skupštine TK je nešto slabiji nego u prethodnom mandatu – za oko 15 posto.
Blagi pad zabilježen je i u produktivnosti, mjerenoj brojem razmotrenih mjera na sjednicama, ali i u broju usvojenih zakona.

Jedna od ozbiljnih zamjerki odnosi se na činjenicu da u čitavom četverogodišnjem mandatu nije održana nijedna tematska sjednica. Tokom aktuelnog mandata uočena su brojna kršenja Poslovnika o radu Skupštine, te je Skupština redovno propuštala ispuniti poslovničku obavezu da razmatra godišnju i polugodišnju realizaciju svog programa rada na sjednicama Skupštine.

Zakazivane su sjednice hitnog karaktera za koje nije dato obrazloženje razloga hitnosti. Zabilježeno je i vođenje rasprava o zakonu bez obaveznog stava nadležne skupštinske komisije. Od strane opozicionih poslanika je takođe ukazano na probijanje vremena trajanja poslaničkog sata, nedozvoljeno komentarisanje poslaničkih inicijativa, itd.

Skupština je, tokom četverogodišnjeg mandata, usvojila samo dvije strategije. Usvojena je, 2016. godine, sa izvjesnim kašnjenjem, Strategija razvoja, a u posljednjoj godini mandata Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

Pod pritiskom radničkih protesta, Vlada TK se, od samog početka aktuelnog mandata, upustila u rješavanje nekih problema u lokalnoj privredi, koji su mahom naslijeđeni. Broj zakona, utvrđenih od Vlade TK, u nivou je ostvarenog u prethodnom mandatu, te je za nepune četiri godine utvrđeno 94 zakona, od čega samo 22 nova tzv. temeljna zakona, a ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata.

Tokom aktuelnog mandata uočeno je kršenje zakona i poslovnika obje institucije vlasti, te se izdvaja kršenje normi Zakona o budžetima FBiH, Zakona o podsticajima u poljoprivredi i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a osim toga, Vlada je u svim svojim izdanjima kršila Zakon o ravnopravnosti polova u BiH.

Vlada u kontinuitetu ima visok stepen realizacije planiranih aktivnosti, još od kako je, u prethodnom mandatu, prihvatila preporuke CCI-ja da se fokusira na projektovane ciljeve, da bi njihovo donošenje uopšte imalo smisla. Sa dovođenjem plana političara na nivo odgovarajući opštem stanju u društvu i sa transparentnošću institucija u tom kontekstu ide vrlo teško i još uvijek nije poznato kakve je stvarne efekte donio, svojevremeno usvojeni, Zakon o platama javnih zvaničnika.

Odnos Vlade i Skupštine, tokom mandata, bio je daleko od optimalnog nivoa, što donekle objašnjava šokantan rasplet situacije u posljednjoj godini mandata.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here