Makron traži reviziju Šengena: Grčka pred isključenjem, bez pristupa za Bugare, Rumune i Hrvate?

0
358

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da se zalaže za nove pregovore o šengenskom prostoru, prenosi Euroaktiv.
On se zalaže za pregovore čak i ako bi rezultat bio “šengenski prostor sa manje zemalja članica”.

Makron je ocijenio da “zajedničke granice, Šengen, kao i Dablinski sporazum više ne funkcionišu“, misleći na neuspjeh Evropske unije da revidira sistem azila. Prema odredbama Dablinskog sporazuma, država-članica koja je odgovorna za rješavanje zahtjeva za azil izbjeglica ili migranata je prva zemlja u kojoj su ušli azilanti.

Međutim, izbjeglička kriza koja je pogodila Evropu u perodu 2015-2016. godine pokazala je da većina tražilaca azila ne želi da ostane u zemlji prvog ulaska EU (najčešće u Grčkoj, Italiji ili Španiji), već nastoje da stignu do Njemačke ili Švedske.

Makronova ideja o novim pregovorima Šengen zoni sa manje država članica nisu novina. Na neformalnom samitu Evropske unije u Salzburgu prošle godine, on je kritikovao Poljsku, Mađarsku, Češku i Slovačku, jer odbijaju da preuzmu migrante u okviru programa za razmještanje Evropske komisije.

Francuski predsjednik je tom prilikom rekao da će “zemlje koje ne pokazuju solidarnost na kraju morati da napuste Šengen i više neće dobijati finansijsku pomoć iz strukturnih fondova”.

Šengen zona sa manje država-članica, prema navodima Euroaktiva, najvjerovatnije bi isključila Grčku, koja se smatra problematičnom članicom u smislu efikanosti u procesuiranju zahtjeva za azil.

“To bi takođe bilo ‘polivanje hladnom vodom’ tri zemlje kandidatkinje za Šengen zonu, Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, koje se takođe nadaju pristupanju Šengen zoni”, piše Euroaktiv.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here