Mahir Mešalić glavni kandidat za predsjednika Skupštine TK, premijer će biti SDP-ovac

3
577

Predstavnici pet stranaka okupljenih u građanskom bloku danas su ponovo sjeli za sto, a konačno se konkretnije govorilo o raspodjeli pozicija u Skupštini i Vladi Tuzlanskog kantona. Kako saznajemo, naizglednije šanse za predsjednika Skupštine TK ima Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF), dok će premijer najmnogoljudnijeg kantona u FBiH biti iz Socijademokratske partije (SDP), ali njegovo ime još nije poznato.

Na današnjem sastanku u Tuzli, između ostalog je dogovoreno da pozicija predsjedavajućeg Skupštine TK pripadne DF-u, dok će dva zamjenika iz reda srpskog i hrvatskog naroda biti iz SDP-a.

“U Klub Srba u Federalnom parlamentu idu dva člana SDP-a, u Klub Hrvata će ići predstavnik DF-a, u Klub Bošnjaka će ići jedan iz SDP-a, a u Klub Ostalih idu predstavnici Naše stranke i DF-a”, rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

Tokom današnjeg sastanka u centrali SDP-a u Tuzli otvorena je priča i vezano za formiranje Vlade TK.

“Premijer i najmanje šest ministarstava pripada SDP-u, a ja sam istakao da bi mandatar za sastav Vlade TK trebao biti neko iz Tuzle, jer ovaj grad dosad nikad nije dao premijera iz bilo koje stranke. Red je da sad to sada bude Tuzlak”, rekao nam je Bijedić te dodao da se konkretno o imenima danas nije govorilo.

Podsjećamo, građanski blok u Tuzlanskom kantonu čine SDP, SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH koji ima skupštinsku većinu od 19 ruku.

Raniji prijedlog SBB-a da u većinu uđe i Pokret demokratske akcije (PDA) nije naišao na podršku ostalih članica građanskog bloka. (Klix)

Download PDF

3 Komentari

  1. Ode Šiljo a zamijenjuje ga konobar Mešalić. E jesmo uznapredovali svaka nam čast.
    Pa zar nema nekog sa čistom biograijom ko zna dveje rečenice sastaviti ili je već iselilo što je valjalo.
    Dno, dna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here