Ljubav prema životinjama: Vrata svoje luksuzne vile s bazenom otvorila za 85 pasa

0
203

Aylin Yildiz Schwarz je žena koja je najbolji primjer kakav bi trebao biti odnos čovjeka prema životinji. Schwarz je veliki ljubitelj životinja, a kolika je njena ljubav pokazuje i činjenica da je vrata svoje vile s bazenom otvorila za 85 napuštenih pasa, koje svakodnevno njeguje i vodi o njima brigu, javlja Anadolu Agency (AA).

Schwarz (63), inače penzionisani anesteziolog, nakon radnog vijeka provedenog u Njemačkoj, odlučila je vratiti se u Tursku, te u malom turističkom mjestu Bodrum, nadomak Mugle, kupiti luksuznu vilu, u kojoj je živjela posljednjih 19 godina.

Obzirom da je veliki ljubitelj životinja, Schwarz je vremenom počela udomljavati i brinuti se o psima koja je pronalazila na ulici. No, kako je broj udomljenih pasa rastao, kako i sama ističe, prirodno su počele pristizati i pritužbe komšija.

Schwarz je u tom periodu brinula o 60 pasa u svojoj vili, a zbog pritužbi komšija odlučila je prodati svoju luksuznu vilu, te u mjestu Ortaca, također u Mugli, kupiti manju vilu s bazenom. Sa sobom je povela i svih 60 pasa o kojima je brinula, a trenutno se brine o ukupno 85 pasa.

Novo mjesto boravka u potpunosti je prilagodila psima, te se tako u njenoj vili danas nalaze prostorije s namještajem za pse, televizijom. Koliko je Schwarz pažljiva prema psima, pokazuje i činjenica da ona pse liječi kroz terapije u bazenu.

– “Nisam sama, imam porodicu od 85 članova”-

U razgovoru s novinarom AA istakla je kako cjelokupnu brigu o psima, uključujući njihovu prehranu i higijenu, ali isto tako i njihovo zdravlje, vodi sama.

“Ovdje ne borave samo psi koji su navikli na ulicu. Riječ je o psima kojima je potreban topli dom. Oni nisu u stanju da borave na ulici. Stoga sam se potrudila da im obezbijedim jednu toplu atmosferu kako bi nastavili da ugodno žive”, kazala je Schwarz.

Dodala je kako ponekad i poklanja svoje pse kada pronađe one porodice kojima može vjerovati da će voditi adekvatnu brigu. Ono što je također, u njenoj praksi, jeste da s osobama koje žele udomiti njene pse, potpisuje ugovor koji ih obavezuje da vrate psa ukoliko ne budu u stanju da se brinu o njemu.

Schwarz ističe kako je mnogi njeni prijatelji pitaju da li joj je dosadno živjeti samoj, na što im ona odgovora: “Često mi bude postavljeno pitanje ‘zar ti nije dosadno živjeti samoj?’ Ja im kažem da imam porodicu od 85 članova i da sam spremna pomagati im 24 sata. Pse koje pronalazim na ulici vodim redovno na kontrolu veterinaru”, pojasnila je Schwarz.

– Svu svoju imovinu želi ostaviti životinjama –

Dodaje kako je veoma rastuži kada na ulici sretne ostavljenog, gladnog ili uginulog psa, te naglašava kako svoj bazen u dvorištu vile koristi isključivo za terapiju pasa.

Briga o psima je čini sretnom, ističe ova doktorica u penziji, što se može vrlo jasno razumjeti iz njenih rečenica:

“Životinje doživljavam kao slabe i bespomoćne. Životinje, i u momentima kada su izložene najvećem nasilju i lošem postupanju, vlasniku će mahati repom. One ne znaju da mrze. Zbog toga sam svoj život posvetila psima. Svu svoju imovinu, vilu i sve što posjedujem, ostavit ću životinjama.”

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here