Ljekari u Tuzlanskom kantonu prekidaju štrajk

2
646

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas su postigle načelan dogovor koji će rezultirati prekidom štrajka doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu.

U skladu sa prethodnim stajalištima, ali i već izrečenom činjenicom da Vlada u potpunosti uvažava stavove i činjenicu da Sindikat okuplja oko 1.000 doktora medicine i stomatologije, Vlada je danas iskazala dobru volju i razumijevanje. Obzirom da Sindikat nema reprezentativnost na području Tuzlanskog kantona, dogovoreno je da se, isključivo poštujući zakonske mogućnosti, već naredne sedmice potpiše Sporazum o razumijevanju između Vlade Tuzlanskog kantona i Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, prema kojem će Kantonalni sindikat iz reprezentativnosti na federalnom nivou crpiti svoju reprezentativnost na nivou Kantona. U skladu s tim, Sindikat će kao ravnopravan socijalni partner biti uključen u pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora za 2018. godinu. Također, dogovoreno je i da će, obzirom na današnji dogovor, doktori medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu prekinuti pokrenuti štrajk.

Načelan dogovor postignut je nakon višesatne rasprave koja je trajala u vrijeme pauze hitne sjednice Skupštine TK.

“Prema kompromisnom rješenju, u narednom periodu reprezentativnost će se crpiti s federalnog nivoa i tada će se moći potpisati kolektivni ugovor. Njegov potpisnik će biti predsjednik Saveza strukovnoih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Ovako će biti dok se ne riješe dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli i apelacije koja je pokrenuta pred Vrhovnim sudom FBiH vezano za reprezentativnost sindikata”, rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Kompromisnim rješenjem zadovoljni su i u Sindikatu doktora medicine i stomatologije TK.

“Borba još nije završena do kraja, ali se ovim otvara put da se u dokumente unesu sve odredbe koje bi trajno regulisale naš pravni status. Očekujemo da će se to uskoro riješiti. Mi u ponedjeljak prekidamo generalni štrajk, a povlačimo i naše otkaze”, rekao je Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i predsjednik štrajkačkog odbora u TK.

Među danas usvojenim zaključcima navedeno je i da se u što skorijem roku u proceduru Parlamenta FBiH upute prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o radu u cilju rješavanja problema koji se tiču radno-pravnog statusa ljekara i stomatologa.

Također, prema Vrhovnom sudu FBiH uputit će se urgencija za rješavanje apelacije Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u vezi tužbe zbog reprezentativnosti.

„Želim se zahvaliti premijeru i ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona, koji su i ranije pokušavali riješiti ovaj problem, a s kojima smo danas došli do kompromisnog rješenja. Ohrabruje stav premijera i Vlade Tuzlanskog kantona da se po uzoru na druge kolektivne ugovore u narednom periodu pregovara i usaglasi tekst novog Kolektivnog ugovora“, rekao je predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH Rifat Riada Zaid.

Download PDF

2 Komentari

 1. KAKO VAZI KARDIOLOG Dr ESAD BRKIĆ SKUPŠTINARIMA TK:

  Poražavajuće dosadnih 25 minuta govorničke “slave” dr Esada Brkića, “uglednog i prestižnog” kardiologa sa Interne klinike UKC -a
  Tuzla u skupštini TK: sve je sjajno i bajno, uz nebesko “ogromne” doktorske plate. Naravno, “zahvaljujući upravi UKC-a, ministarstvu zdravlja, kao i resornom ministru” i nije mu jasno u čemu je problem sa “doktorskim sindikatom”, kada je njegov, unikatno reprezentativni sindikat, sve već sredio na najbolji način. I tako, dalje i tako dalje i… Podrobno, detaljno uvlakački i ponižavajuće snishodljivo glede vlasti i sramotno kompradorski spram svojih cehovskih kolega, od kojih su neki prisutni, navodno, bili na ivici povraćanja. Uglavnom, “doktorski sindikat želi hljeba preko pogače”.

  Ipak, vrli doktor i hinjena “moralna vertikala” sa Internog, držao se poznate malograđanske hipoteze: “vrline javne, poroci tajni”.
  Pa svako zna, posebno pacijenti, za njegovu zavidno modernu i profesionalno opremljenu privatnu ordinaciju u Ši-selu: navodno,
  “na-crno”. Ozbiljna privatna i neoporezovana “lova”, iako kao primarijus ima pravo legalne paralelne privatne prakse. Ali, tada uz porez kojim se puni i zdravstveni sistem TK i sl. I nije jedini kome “ogromna doktorska plata” služi kao džeparac i šteta što nam to danas ne reče “sa visina” skupštinske govornice tijekom svoje hudbe “urbi et orbi”. Možda neki slijedeći puta. Ili je slava prolazna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here