Štrajk doktora i stomatologa: U četiri kantona obustava rada, u TK stanje redovno (Foto)

0
744

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije počeo je, kako je i planirano, jutros u 7:30 sati.

Kako je navedeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

U podružnici UKC Tuzla od 6. novembra za vrijeme pauze od 11 do 11:30 sati svakodnevno će biti organiziran polusatni štrajk upozorenja kao podrška aktivnostima Federalnog Saveza, do ispunjenja zakonskih pretpostavki za pridruživanje i ove sindikalne podružnice generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije, navodi se u saopćenju.

“Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka”, ističu iz Saveza Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji je organizator štrajka.

“Niko od pacijenata kome treba zdravstvena usluga neće biti oštećen”, najavili su ljekari navodeći kako niko od pacijenata neće biti ugrožen, te kako je to uređeno zakonom.

“Hitni slučajevi će se liječiti. Može se ići u zatvor zbog nečijeg života”, prokomentirali su ljekari navodeći kako se trebaju poštivati i njihova prava, te ih podržati u traženju da se ona poštuju.

Ljekari traže satnicu od 2,35 KM, smanjenje broja radnih sati, te porast koeficijenata za doktore medicine i stomatologije.

U štrajku učestvuje devet kantona, a u četiri će odmah biti obustavljen rad.

U Tuzlanskom kantonu je stanje gotovo redovno. U UKC Tuzla će štrajkovati tokom pauze za doručak.

U Domu zdravlja Tuzla i objektima porodične medicine stanje je gotovo normalno. Ljekari kažu da su u štrajku, ali pacijenti to ne osjete. Primaju se ranije naručeni pacijenti, ali smo svjedočili da i neki koji to nisu budu primljeni kod ljekara. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here