Liječnici: Nova metoda liječenja za 79% smanjuje potrebu za intenzivnom njegom

0
369

Preliminarni rezultati kliničkih testiranja ukazuju na to da se putem nove metode liječenja covida-19 može smanjiti broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega.

Biotehnološka kompanija Synairgen, sa sjedištem u Southamptonu, ispitala je na oboljelima od koronavirusa protein zvan interferon beta (β) koji inače pri virusnoj infekciji proizvode stanice našeg imunološkog sustava, piše BBC.

Ispitanici su putem nebulizatora inhalirali protein izravno u pluća kako bi se što prije postigla imunološka reakcija. Početni rezultati pokazali su da se ovom metodom liječenja može za 79% smanjiti vjerojatnost da hospitalizirani pacijent s covidom-19 završi na intenzivnom odjelu ili ima potrebu za respiratorom.

Pacijenti su nakon inhalacije beta proteina imali dva do tri puta veću šansu za oporavkom pri kojem bi mogli normalno obavljati svakodnevne aktivnosti, tvrdi kompanija Synairgen.

Klinička testiranja također su pokazala da se pacijentima nakon inhalacije značajno smanjila zadihanost te da se prosječno vrijeme koje oboljeli od covida-19 provede u bolnici smanjilo za trećinu, odnosno s prosječnih devet na šest dana.

Kako funkcionira ova metoda?

Interferon beta dio je prve linije obrane tijela protiv virusa, a izgleda da koronavirus pri napadu na naš organizam radi na tome da suzbije proizvodnju tog proteina.

Znanstvenici su putem kliničkih ispitivanja htjeli dokazati da izravno udisanje formulacije interferona beta, koji se obično koristi u liječenju multiple skleroze, izaziva jači protuvirusni odgovor čak i kod pacijenata sa slabijim imunološkim sustavom.

Formulacija interferona beta testirana je na 101 dobrovoljcu koji su bili hospitalizirani zbog infekcije covidom-19 u devet bolnica u Velikoj Britaniji. Polovica sudionika dobila je lijek, a druga polovica placebo – neaktivnu tvar.

Upozorenja stručnjaka

S obzirom na to da rezultati ovih kliničkih testiranja još uvijek nisu objavljeni u recenziranom znanstvenom časopisu niti su dostupni svi detalji primijenjenih postupaka liječenja, neovisni stručnjaci upozoravaju da za sada ovoj metodi trebamo pristupiti s oprezom.

“Rezultati zvuče impresivno. Iako je studija provedena na samo 100 ispitanika, ipak je obećavajući rezultat da se za 79% smanjila vjerojatnost težih simptoma bolesti“, rekao je liječnik Naveed Sattar sa Sveučilišta Glasgow.

“Bilo bi dobro vidjeti potpune rezultate. Važno je da studija prođe recenziju neovisnih stručnjaka kako bismo se mogli uvjeriti da je ispitivanje provedeno na korektan način. Također, trebalo bi provesti testiranje na većem broju sudionika kako bismo vidjeli stvarnu korist ove metode i koliko njeni rezultati ovise o različitim zdravstvenim stanjima pacijenata”, dodao je.

Daljnja testiranja

Kompanija Synairgen najavila je da će tijekom sljedećih nekoliko dana predstaviti svoje nalaze regulatornim medicinskim ustanovama diljem svijeta kako bi saznala koji su sve koraci potrebni za odobrenje ove metode liječenja.

Taj proces bi mogao potrajati mjesecima, iako je britanska vlada, kao i mnoge druge, priopćila da će ubrzati postupak odobrenja za potencijalne tretmane covida-19.

Postoji mogućnost da bi ova metoda mogla dobiti hitno odobrenje, kao što ga je u svibnju dobio antivirusni lijek Remdesivir. Druga mogućnost je da će regulatorna tijela odobriti testiranja na većem broju ispitanika i pažljivo pratiti nastavak istraživanja.(ip,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here