Lerić: Ponašanje Muse je nedopustivo, Teletović ništa neće moći uraditi

0
668

Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš Samir Lerić govorio je o angažmanu Mirze Teletovića u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, pojedinim potezima Džanana Muse i još o mnogo stvari.

Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš Samir Lerić govorio je o angažmanu Mirze Teletovića u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, pojedinim potezima Džanana Muse i još o mnogo stvari.

U razgovoru za Klix.ba, između ostalog, Lerić je istakao da je nezadovoljan statusom legendarnih košarkaša poput Nenada Markovića, iako pravi trenutno odlične rezultate.

“Žalosno je da se na mnoge ljude iz moje generacije zaboravilo, neki nisu među živima, neki kao Nenad Marković su prerano istrošeni, a sad kao trener pravi sjajne rezultate. Mali broj bivših igrača je uključen u rad saveza, a izbor selektora i pomoćnika je nažalost političko pitanje. Sad je došao Teletović na čelo i želim mu puno sreće, ali on nažalost neće moći ništa, potrebna je potpuna rekostrukcija. Prije svega dobra metla”, kazao je Lerić i nastavlja:

“Ne može savez voditi neko ko košarkaški nije otišao dalje od Hadžića ili Vogošće. Đedović je nažalost potpuno izgubljen, jer mi smo prvaci kad treba nekog odbaciti i ocrniti. Razija Mujanović je svjetsko ime svugdje osim kod nas, što je totalni apsurd. Markovića smo potrošili prerano, prema mom mišljenju je to idealno selektorsko rješenje na duge staze, a ne da selektora mijenjamo do ciklusa do ciklusa. Vujošević trofejno ime, kapa do poda, pa onda Repeša, volenterski radi. Vjerujte da niko u savezu nikad nije radio volonterski. Pustite priče da neko voli Bosnu, zna se ko ju je kada i kako volio”, ističe Lerić za Klix.ba.

Komentarisao je i incident koji se dogodio u Tuzli u kojem su učestvovali Džanan Musa i Mirza Teletović.

“Musina generacija je bila kadetski prvak Evrope, ali od nje nažalost neće biti ništa. Dobit ćemo jednog igrača, ali ja ni Musu ne vidim kao takvog. Onakvo ponašanje u reprezentaciji je nedopustivo, mi smo jednog Teletovića žrtvovali da bismo njega digli nakon onog incidenta u Tuzli, a Mirza je dao puno. Nekad smo imali Markovića koji je imao sve ovlasti i cijelu ekipu da radi za njega pa nije mogao opucati trideset šuteva i iživljavati se s loptom. Ne znam ko Musi daje tu slobodu”, smatra Lerić.

KK Bosna je nekada bila pojam košarke na ovim prostorima i pratila se više od svega, prisjeća se Lerić.

“Imao sam čast da momke kojima sam se tada divio devedesetih imam za saigrače. I poslije rata se napravila dobra baza, odlična ekipa, donijela se prva poslijeratna titula u Sarajevo. Možda je tajna u tome da su to bili većinom momci iz Sarajeva i okoline. Nevjerovatno je da tri mjeseca kasnije kreće pad… Kad se namiriše lova okupe se oni koji ne trebaju. Ljudi koji su vodili savez, vodili su i Bosnu, gledalo se da se izvuče što više para, niko nije gledao dobrobit Bosne. Bilo je i kasnijih sezona dobrih ekipa, ali je druga priča kad se okupi ekipa od 12 igrača s 12 strana”, kaže Lerić.

Bosne više nema, nastavlja on, ona prava je zaleđena prije nekoliko godina. Ova sada Bosna Royal je neki drugi klub koji koristi Bosnino ime i tradiciju, a i on je dotakao dno i ponovo upao u dugovanja.

“Tužno je vidjeti jednog giganta na takvom nivou, a svi slični klubovi u regiji su ipak isplivali. U Bosninim prostorijama se nekad živjelo, a danas ne možeš puškom nekog utjerati. Volio bih da taj klub koji mi je u srcu i koji mi je sve dao doživi preokret, ali toga nema bez dugoročnog plana i ozbiljne strategije”, kaže Samir Lerić. (Klix.ba – Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here