Legija bi mogao izaći iz „Alkatraza“, najčuvanijeg zatvora u Srbiji

1
576

Milorad Ulemek Legija (50), koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i zločina ”zemunskog klana”, mogao bi izaći iz najčuvanijeg srbijanskog zatvora „Alkatraz“ u Požarevcu ukoliko nadležne službe procijene da nije opasan i da kaznu može služiti u drugom kazamatu.

– Pitanje Ulemekovog daljnjeg boravka u „Alkatrazu“ pokreće sud po službenoj dužnosti. Svoje mišljenje o tome je li Legija i dalje opasan da služi kaznu ili može biti prebačen u neku manje čuvanu ustanovu, daju uprava zatvora u Požarevcu i službe sigurnosti. Sve to se dostavlja nadležnom sudu, koji daje konačnu riječ – kaže izvor „Alo!“.

Legija je u „Alkatraz“ prebačen 9. jula 2010. i otad odluka o tome ostaje li u specijalnom režimu ili će biti prebačen u neko drugo, klasično odjeljenje, iznova se razmatra na svake dvije godine. U julu 2016. Viši sud je donio odluku da ostane u „zatvoru u zatvoru“, a tu odluku je naknadno potvrdio i Apelacioni sud. Iako je Legija podnio i ustavnu žalbu, ta odluka je ostala na snazi.

U „Alkatrazu“ kazne služe osuđenici za najteža krivična djela s maksimalnim kaznama zatvora. Zakonom je propisano da na svake dvije godine od posljednjeg rješenja, kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom zatvorskom odjeljenju, nadležni sud utvrđuje da li i dalje postoje razlozi za strogi tretman.

Legija boravi sam u ćeliji, ima pravo mjesečno na jedan paket i na jednu posjetu bliskih srodnika, a do prije devet mjeseci imao je pravo da s djecom i suprugom komunicira samo kroz zaštitno staklo. Međutim, on se žalio da su njegovoj djeci grubo prekršena prava i tražio da se ukloni staklo u sobi za zatvorske posjete, jer mu fizički kontakt sa četiri kćerke nije bio moguć, a nakon žalbe povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, sud je uvažio njegovu žalbu.

On sa djecom sada komunicira bez neprobojnog stakla, ali to pravo nema u odnosu sa suprugom Aleksandrom, piše Alo.

Nema ljubavne sobe

Pravila o kućnom redu u „Alkatrazu“ predviđaju da zatvorenici ustaju u šest ujutru, a svjetla se gase u 23.07. Svakoga dana zatvorenici imaju pravo na dva sata šetnje, dok su im posjete članova porodice omogućene jednom mjesečno, po sat. Za razliku od drugih, ovaj zatvor nema ljubavnu sobu i prilikom posjete zatvorenici ne mogu da dođu u direktan fizički kontakt sa svojim posjetiocima, već s njima pričaju kroz pancirno staklo, putem interfona. U sobi za dnevni boravak je telefonska govornica, a svi telefonski razgovori, izuzev s braniocem, snimaju se.

Legija ima pravo na telefonski razgovor s njima najviše dva puta mjesečno, a telefonski razgovori se, kao i prepiska, nadziru, izuzev s braniocem.

On je u četiri procesa osuđen na 40 godina zatvora, za ubistvo premijera Zorana Đinđića, za zločine ”zemunskog klana”, za ubistvo Ivana Stambolića i za četverostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Nijedno krivično djelo za koje je osuđen Ulemek nije priznao.

Pravosudnim organima dobrovoljno se predao 2. maja 2004, poslije više od godinu skrivanja nakon ubistva srbijanskog premijera u martu 2003. godine.

Download PDF

1 komentar

  1. Nije pošteno da leži toliko u zatvoru dok organizatore i nalogodavce srbijansko pravosuđe ne zanima, uprkos zahtjeva pok. Srđe Popovića adv. porodice Đinđić, koji se tamo i kiseli godinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here