Legenda o “tečnim Himalajima” nije samo mit

0
474

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, koji je u u brojnim pričama nazvan “tečni Himalaji” samo mit, izgleda da je legenda bila tačna.

Talas, koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na 400 milja od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.

Donedavno su okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje. Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean prije oko tri mjeseca već je opisao prvi džinovski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi.

Inače, Južni polarni okean “udara” u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svijetu za pomorce i brodove.

Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto — “tečni Himalaji”.

U isto vrijeme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki fenomen u udaljenom dijelu svijeta, a cijeli Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti.

Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava. (N.N.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here