Lactalis zbog zaraze salmonelom povlači s tržišta mlijeko za bebe

0
693

Zbog sumnje da sadrži bakteriju salmonelu s tržišta 83 zemlje povučeno je 12 miliona pakovanja mlijeka u prahu proizvedenog u Francuskoj.

Emmanuel Besnier, izvršni direktor kompanije Lactalis, proizvođača dječje hrane i mlijeka u prahu, prvi put je za sedmični list Journal du Dimanche govorio o zaraženosti hrane za djecu bakterijom.

Besiner je kazao kako postoji mogućnost da je dječja hrana zaražena bakterijom salmonela prodata u 83 zemlje. Kazao je kako su u toku sudski proces i istraga, te da će porodicama koje su oštećene biti plaćena odšteta.

Besiner koji je izrazio duboku zabrinutost, podsjetio je kako je odluka o opozivu svih proizvoda proizvedenih u fabrici u gradu Craon, donesena nakon razgovora s ministrom za ekonomiju Francuske Brunom Le Maireom.

U fabrici Lactalisa u Craonu, u Francuskoj, u augustu prošle godine otkrivena je salmonela. Lactalis je ranije saopćio kako postoji rizik da je oko 200.000 pakiranja hrane zaraženo bakterijom.
Iako je prisutnost bakterije uprava otkrila u augustu, javnost je o tome obaviještena tek u decembru 2017.

Uprkos odluci o opozivu proizvoda za koje postoji mogućnost da su zaraženi, lanci supermarketa među kojima se nalaze Intermarche, Auchan, Cora, Carrefour, Super U, Hyper U i E. Leclerc nastavili su ih prodavati.

U Francuskoj je zbog zaražene hrane hospitalizirano 35 djece, a slični slučajevi zabilježeni su u Španiji i Grčko.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here