Krijumčario migrante: Podignuta optužnica protiv Harisa Helaća

0
69

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Helaća (42), rođenog u Sarajevu, državljanina BiH, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenja ljudi.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik taksi-udruženja, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, angažovao svoje uposlenike, na nezakonitom krijumčarenju većeg broja osoba, ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za ulazak, boravak i kretanje u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi da je optuženi zajedno sa dvojicom vozača, u središtu Sarajeva, preuzeo 12 ilegalnih migranata, državljana Iraka i jednog državljanina Somalije, koje su povezli u pravcu Tomislavgrada i međunarodne granice sa R Hrvatskom i EU, te migrante ostavili na dogovorenoj lokaciji, u blizini graničnog pojasa kako bi im omogućili da pješke pređu na područje R Hrvatske.

Aktivnostima Granične policije Bosne i Hercegovine, jedinice Kamensko- Tomislavgrad, optuženi je otkriven i lišen slobode u svom vozilu, a također su pronađeni i stavljeni pod nadzor ilegalni migranti, čije krijumčarenje je spriječeno.

Optuženi se tereti da je za više osoba pokušao omogućiti ilegalni prelazak državne granice između BiH i R Hrvatske te počinio kkrivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilštva BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here