Kozlić: Sve obaveze prema Naliću su izmirene, nema dokumenta o pozajmljivanju novca klubu! (Foto)

0
365

Predsjednik UO Slobode, Sead Kozlić, odgovarao je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u Tuzli na brojna pitanja u vezi sa medijskim napisima o stanju u tuzlanskom premijerligašu.

Razlog više za susret s novinarima svakako je za večeras najavljeno okupljanje navijača kluba Fukara koji traže da im se objasni u kakvoj je klub situaciji uoči narednog prvenstva.

– Ovo je najnepovoljniji period za promjenu klupske uprave, jer postoji mnoštvo problema, posebno finansijske prirode, koje treba rješavati. Sloboda kao i drugi klubovi muku muči s finansijama, ali nismo u najtežoj situaciji kako se to želi prikazati. Prethodna uprava je do marta povukla 70 posto sredstava i zatekli smo teško stanje. Uradili smo dosta posla, cijeli naš rad je dokumentovan i transparentan. Naš prvi cilj je stabilizacija kluba i na dobrom smo putu da to ostvarimo – rekao je Kozlić na početku obraćanja.

Kazao je da su promijenili pravilnik o plaćama, jer su do sada neki igrači enormno plaćani i mnogo više, na primjer, od mladog reprezentativca Amara Beganovića. Sa svim igračima se razgovaralo i sa svima, kojima nije odgovarao ovakav način plaćanja, klub se razišao.

– Sada imamo 30 igrača u rosteru i ekipa će uskoro u Livno na pripreme, s jasnom situacijom šta se od njih traži i šta mogu očekivati – rekao je predsjednik UO Slobode.

Javno je pozvao sve nadležne instutucije da ispitaju zakonitost rada sadašnje, ali i prethodne uprave.

Oko angažovanja novih igrača rekao je da je bilo pogrešaka, ali da je namjera bila da se vidi ko od novih igrača može pomoći Slobodi, a ko ne.

Najviše riječi bilo je o bivšem šefu stručnog štaba Zlatanu Naliću, za koga je Kozlić rekao da niti je podnio izvještaj o radu, niti se udostojio da dođe na sjednicu Upravnog odbora.

– To je nepoštivanje Slobode i nekorektno je sada izjavljivati da je dobio otkaz „esemesom“. S njim sam više puta razgovarao i rekao je da je došao pomoći Slobodi. U našim papirima nema nijednog dokumenta kojim se može potvrditi da je Nalić posuđivao novac Slobodi, bilo za plaće ili za licencu. Ugovor koji imamo prema njemu, ispoštovan je u cijelosti. Ako postoji i neki drugi, nama nepoznati ugovor, treba ga pokazati, a onda će se vidjeti ko ga je potpisao i ko treba da odgovara – smatra Kozlić.

Predsjednik UO je naglasio da je po završetku prvenstva više puta pokušavao razgovarati s Nalićem, ali je, kaže, bio nedostupan.

– Samo je poslao sms poruku sa spiskom dvadesetak igrača koje bi, ako ostane, želio dovesti u klub, a da bi se ti transferi realizovali trebalo bi nam četiri miliona maraka – naglasio je čelni čovjek Slobode.

Oko isplate duga švedskom AIK-u za Sulejmana Krpića, u iznosu od oko 80.000 maraka, objasnio je da je dug izmiren dan prije dobijanja licence za nastup u Premijer ligi.

– Neko je igračima „došapnuo“ da zbog toga neće dobiti plaće, pa je bilo komešanja u svlačionici, ali mi smo ubrzo i taj dio riješili, tako da su priče o štrajku izmišljene. Igračima su u ovoj godini isplaćene dvije plaće i trenutno dugujemo jednu i po, objasnio je, te dodao da je uvjeren kako će Sloboda u ovoj sezoni ostvariti ciljeve, ali za to „igračima i upravi treba podrška i mirna atmosfera za rad“.

Konferenciji su prisustvovali i dopredsjednik Eduard Brandalik, te direktor Zdeno Jurić.

Jurić je rekao da je budžet Slobode skroman i da za normalno funkcionisanje treba osigurati oko 200.000 maraka mjesečno.

Brandalik je obznanio da će uskoro u promet biti puštene zlatne, srebrne i bronzane članske karte.

– Zlatna će koštati 150 maraka i članovima će omogućavati brojne beneficije. Srebrna karta će stajati 80, a bronzana 50 maraka, s tim da će za penzionere i studente biti jeftinija za 20 posto – zaključio je Brandalik.(mp, FENA – Foto: Miro Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here