Kosovo uvodi carine na proizvode iz BiH i Srbije u visini od 100%

0
335

Kosovska vlada donijela je odluku o uvođenju carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije u visini od 100 posto, potvrdio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Kako se navodi, odluka je donesena u cilju ojačavanja domaće proizvodnje, državnosti i ekonomije. Ministar trgovine Kosova Endrit Shala predložio je ove mjere koje su usvojene, a ministar se oglasio na Facebooku kazavši da se proizvodi sa Kosova jako loše plasiraju na tržištu Srbije.

Informaciju je također na Facebooku potvrdio i ministar ekonomskog razvoja Kosova, Valldrin Lluka. Nedugo zatim, oglasio se i Ramuš Haradinaj, premijer Kosova.

“Vlada Kosova na današnjem sastanku donijela je odluku o uspostavljanju 100% mjera za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove koji se nalaze na listi. Takođe, državna vlada obavezuje ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe i uvoz i potencijalni pristup tržištu svih proizvoda koji se ne pominju i suprotni su zvaničnoj i ustavnoj etiketi Republike Kosovo. Odluka stupa na snagu odmah – relevantne institucije su obavezne da ih instaliraju odmah”, naveo je Haradinaj na Facebooku.

Crnadak: Najnovija odluka vlasti u Prištini izazvat će posljedice u regionu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak upozorio je da će, odluka vlasti u Prištini o uvođenju carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, u visini od 100 posto, ako ne bude povučena, izazvati mnogo posljedica u regionu.

Najavio je da će tražiti da ta odluka bude jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova 29. novembra u Crnoj Gori.

“Ukoliko i druge kolege iz regiona, a posebno Evropska unija, podrže ovo što radi Kosovo, onda čitav koncept regionalne saradnje dolazi u pitanje i mislim da će biti prekinut takvim postupkom”, upozorio je Crnadak za Fenu.

Uvođenje takse, u visini od 100 posto, čime se praktično prekida svaka trgovina, predstavlja, kako kaže, opstrukciju i direktan udarac na sve napore, koji su dosad zajednički uloženi u regionu.

“Odluka prištinskih vlasti je i direkat udarac na temeljni princip da ekonomija i razvoj u regionu budu u prvom planu, a ne pitanje priznavanja ili nepriznavanja Kosova i druge političke teme”, naveo je Crnadak.

Smatra da je to „očigledno osvetnička odluka, donesena u afektu, nakon jučerašnjeg neuspjeha kada je u pitanju ulazak Kosova u Interpol“.

“Nikada nije dobro kada se na taj način donose odluke, a ova nije ni ekonomska odluka, niti može da ima bilo kakvo razumno objašenjenje i doživljavam je kao akt neprijateljstva”, ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Šarović: Najveći udar na CEFTA-u

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da još uvijek nema zvaničnu informaciju, ali da službenici Ministarstva pokušavaju da dođu do zvaničnih informacija o odluci Vlade Kosova da na proizvode iz BiH budu uvedene carine od 100 posto.

“Kontaktirali smo i sekretarijat CEFTA-e u Briselu, ni oni nemaju nikakvu zvaničnu odluku ni najavu Prištine o uvođenju najnovijih mjera. Ako je ova informacija tačna – moj komentar je da je ovo najveći udar na regionalnu zonu slobodne trgovine, odnosno na CEFTA-u, koja unazad u 12 godina nije bila u većoj krizi, a izazvala ju je kosovska strana. CEFTA je u krizi, pitanje opstanka je u rukama članica, odnosno Brisela. Tokom sutrašnjeg dana imat ćemo više informacija. Sutra je sjednica Vijeća ministara BiH. Od sekretarijata CEFTA-e ćemo dobiti više informacija. Razočaravajuće, rano je da prognoziram koje će mjere BiH da preduzme”, izjavio je Šarović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here