Kosovo uskoro neće priznavati dokumenta Srbije i BiH?

0
453
epa06190050 Leader of the Democratic Party of Kosovo (PDK), Kadri Veseli, reacts after he was elected new speaker of the parliament of the Republic of Kosovo in Pristina, Kosovo, 07 September 2017. Kosovo?s parliament approved Kadri Veseli as the new speaker by 62 votes three months after the parliamentary elections of 11 June. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsjednik Skupštine Kosova i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je, u prijedlogu za suspenziju takse koja je uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, predložio mjere koje su teže od takse od 100 posto koja je sada na snazi, ocjenjuju prištinski mediji.

U dokumentu čiji su faksimil objavili Klan Kosova i drugi mediji, predviđa se da privremena suspenzija takse na proizvode iz Srbije i BiH počne da se primjenjuje od 1. februara ove godine, a period suspenzije poslužio bi da Srbija ostvari obaveze iz CEFTE i sporazuma koji su postignuti u procesu kojim posreduje EU.

“U roku od 120 dana privremene suspenzije (takse) se zahtijeva da Srbija promijeni njen neprijateljski stav i da u okviru obezbjeđivanja dobrosusjedskih odnosa obezbijedi ostvarivanje sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima u okviru IBM procesa i da pokaže saradnju u razmjeni informacija koje bi olakšale trgovinu između dvije zemlje”.

Drugi zahtjev je da Srbija prizna sva dokumenta o robi, licenci, pečatima i dokumentaciji koju izdaju vlasti Republike Kosovo, da prizna bar kodove i banderole Republike Kosovo, da carina Srbije jednom i za svagda onemogući korištenje pečata paralelnih institucija Srbije na Kosovu i da do kraja poštuje obaveze koje je preuzela sporazumom koji je postignut 2. septembra 2011. u Briselu o međusobnom priznanju pečata i obaveza koje proizilaze iz CEFTE, gdje su se strane složile da se koriste samo pečati koji su potvrđeni od strane svih članica ove organizacije, prenosi “Tanjug”.

Srbija da ne šteti poziciji Kosova u svijetu

Zahtijeva se takođe priznanje registarskih tablica Kosova i putnih dokumenata koje izdaju institucije Republike Kosovo, da se eliminišu dvostruke barijere, standardi ili zlostavljanja koja se čine kosovskoj dijaspori, koja prolazi tranzitom kroz Srbiju, kao i da omogući ulazak u Srbiju građanima koji kroz Kosovo ulaze u Srbiji.

Takođe se zahtijeva da, u duhu procesa normalizacije odnosa između dvije suverene države, Srbija okonča napore da ometa ili šteti poziciji Kosova na međunarodnoj sceni.

Traži se da se u roku od 120 dana ostvari sporazum o revitalizaciji mosta na Ibru u Mitrovici i time obezbijedi sloboda kretanja ljudi i robe u oba dijela grada.

Posebno se ističe obaveza ostvarivanja sporazuma o energetici koji je postignut u Briselu.

I prema Bosni i Hercegovini se predlažu slične mjere.

U periodu kada se ostvari suspenzija taksi carinske i druge službe na Kosovu će biti ovlaštene da preduzmu mjere u skladu sa kosovskim zakonima i najboljim međunarodnim normama kada su u pitanju robe iz Srbije i BiH.

Kosovo neće priznavati dokumenta Srbije i BiH

To podrazumijeva da se roba koja se uvozi ili reizvozi prema Kosovu treba da bude praćena kosovskim dokumentima, kao i da se na njima navodi ustavno ime “Republika Kosovo”.

Na Kosovo će se dozvoliti ulazak samo onih roba koja u svojim etiketama imaju ime proizvođača, uvoznika, distributera, adresu i ime grada, države i države prijema prema ustavnom imenu Kosova.

To treba da bude poštovano i u izvoznim izjavama za robu koja kao zadnju destinaciju ima Kosovo.

Neće se dozvoliti uvoz na Kosovo ni jedne robe koja je praćena uvredljivim, provokativnim i antiustavnim nazivom za Republiku Kosovo.

Sva roba koja se uvozi treba da budu praćena opisom proizvoda na službenim jezicima na Kosovu (albanskom i srpskom jeziku).

Ukoliko u roku od 120 dana Srbija i BiH ne preduzmu ove mjere, Kosovo će ne samo nastaviti sa taksom od 100 posto, već će uspostaviti mjere punog reciprociteta koji podrazumijevaju da ni Kosovo neće priznati dokumente ove dvije države, uspostaviti reciprocitet i na vozila koja iz ove zemlje ulaze na Kosovo, odnosno biće obavezna da koriste probne tablice.

Ako ni Srbija ni BiH ne budu priznale dokumenta Kosova, onda će Kosovo uspostaviti iste mjere prema građanima Srbije i BiH koristeći model “entry-exit form“.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here