Kopić: Radnici moraju ustati protiv Ismeta Bajramovića

1
558

Aktuelni čelnici Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović su ponovo minirali nastavak kongresa i izbor legitimnog novog rukovodstva, saopćio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost, navodeći da javnost mora znati „ko je odgovoran za rušenje državnog i krovnog sindikata“.

Navodi da su protekle sedmice Bajramović i Šatorović, uprkos pozivu kongresnog čelništva, onemogućili kvorum za nastavak sjednice koju su prekinuli još u februaru, jer nisu dobili većinu da zadrže kontrolu nad SSSBiH. Kopić dodaje da „ne treba izgubiti iz vida ko stoji iza blokada procesa koji je bio jedina nada za spašavanje kompromitiranog Saveza samostalnih sindikata BiH“.

– Posljednji događaji samo potvrđuju da su Bajramović i Šatorović faktički privatizirali SSSBiH. Oni su zasjeli u fotelje i po svaku cijenu ih žele zadržati, pa makar izgubili povjerenje i većinu članstva. Žalosno je da su na radnike i na delegate kongresa poslali zaštitare – navodi Kopić.

Po njegovim riječima, ovo je posljednji signal članstvu da mora početi bojkotirati SSSBiH koji „služi samo privatnim interesima Bajramovića i Šatorovića“.

– Oni se tako i ponašaju i tu više nema nepoznanica. Brojni članovi SSSBiH su se suočili sa njihovim pritiscima i pokušajima diskreditacije. Pa ta klika okupljena oko njih je spremna na sve da zaštiti svoje mutne radnje. Ja sam se uvjerio u to da su angažirali ljude da mene prate, da me pokušaju u javnosti ocrniti. Njihova je namjera da odstrane sve koji drugačije misle i da „u miru“ raskrčme ono što još nisu i sakriju ono što već jesu. Sa njima je taj Sindikat propao, od njega više nema ništa. Radnici više nemaju vremena čekati, nego se trebaju organizirati i tražiti svoja prava na drugom mjestu. Veliki je broj radnika već napustio SSSBiH i udružio se na drugi način, pa vidite da se radnici bore za svoje, a da Bajramovića i Šatorovića nema ni na mapi. Vrijeme je za novi sindikat – navodi u svojoj izjavi za javnost predsjednik Sindikata Solidarnost Sakib Kopić. (F)

Download PDF

1 komentar

  1. Ne sporim izjavu Kopića i ne kažem da nije u pravu. Štoviše, cijenim sindikat koji on predstavlja, jer konkretne radnje, poteze i rezultate u borbi za radnička prava imaju. Htjeli mi sebi priznati ili ne.
    Ali…. Glavni problem je u onome koga se sve ovo dotiče. Radniku i radničkoj klasi, ako je ikako ima u onom obliku, kakvom bi trebala da bude. Sigurno da je veliki krivac inertni, podkupljivi i totalno nesposobni “krovno-državni” sindikat, ali glavni problem je u nama. Kao i većina u našem društvu, radnik uglavnom šuti, ne poduzima ništa, “mlati praznu slamu” i čeka da mu neko drugi ostvari njegova prava. Spava medo duboki, zimski san i nada se da će dobro roditi kruške. A ne zna, dok se on ne probudi, kruške će drugi, već odavno pobrati. Ne vjerujem da su toliko dobri da će i njemu nešto ostaviti.
    I zato: oštećeni, obespavljeni i ugroženi, probudite se. Ustanite, progledajte i borite se za svoja prava. Čekati da vam to neko drugi uradi je licemjerno, a kada malo bolje pogledam, ta pojava nije ni u genetici čestitog naroda sa ovoga podneblja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here