Kopač na sjednici Parlamenta FBiH zbog Bloka 7

1
427

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač danas će prisustvovati tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Potvrdio je to predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju tog doma Safer Demirović navodeći da će poslanici razmatrati mnoga pitanja iz energetskog sektora među kojima će u fokusu biti “izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i zagađenje zraka”.

-Bit će riječi o državnoj pomoći u vezi s izdavanjem garancije Vlade Federacije BiH za izgradnju Bloka 7, kao i regulativi o električnoj energiji, gasu, okolišu, a posebno onoj koja je vezana za obnovljive izvore energije, rekao je Demirović uoči današnje sjednice.

Na sjednici se očekuje prisustvo predstavnika resornih ministarstava, kao i organizacija civilnog društva koja se bave poboljšanjem uvjeta u energetskom sektoru na nivou Federacije BiH.

Predstavnički dom PFBiH prošle je godine usvojio odluku o davanju garancija Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod kineske banke za projekt gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Energetska zajednica, ali i EU ranije su apelovali na zastupnike da izdatu garanciju ne usvoje jer, kako navode, može sadržavati elemente nelegalne državne pomoći.

Nakon ispunjenih formalno pravnih uslova, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine je uvođenjem u posao izvođača radova počela je krajem 2019. godine pripremne radove za izgradnju zamjenskog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Vrijednost izgradnje cijelog projekta procijenjena je na 750 miliona eura, a trebao bi biti završen do kraja 2024. godine.

U potpunosti će nadomjestiti proizvodnju električne i toplotne energije, prvenstveno za Lukavac i Tuzlu, te omogućiti razvoj sistema toplifikacije Živinica u narednom periodu.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine tvrde da je po svim tehničko-tehnološkim parametrima Blok 7 usklađen s najstožijim zahtjevima evropskih direktiva i domaćim zakonodavstvom.

1 komentar

  1. PITAM SE KOLIKO ĆE BITI ZAGAĐENJE KAD PRESTANE DALJINSKO GRIJANJE 30TAK HILJADA GRAĐANA TUZLE. DALI SU PROTIVNICI GRADNJE BLOKA 7 U TUZLI PREDLOŽILI ALTERNATIVU POSTOJEĆEM GRIJANJU? UMJESTO DA ZAHTIJEVAJU ŠIRENJE POSTOJEĆEG SISTEMA CENTRALNOG GRIJANJA I TIME SMANJE ZAGAĐENJE. OKO NAS SU INSTALIRANE NUKLEARNE ELEKTRANE KOJE SU VEĆA OPASNOST ZA OVAJ DIO EVROPE NEGO ŠTO JE OVAJ BLOK. PRI IZGRADNJI OVOG BLOKA TREBA VIŠE PAŽNJE POSVETITI KORUPCIJI. OD BIČAKČIĆA PA SVE ONE OKO NJEGA.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here