Konaković žestoko kritikovao Sebiju Izetbegović

0
259

Razmatrajući tačku dnevnog reda Program rada i finansijski plan KCUS-a za 2019. godinu predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kritikovao je direktoricu Sebiju Izetbegović i odnos ove ustanove prema svom osnivaču, ali i prema pacijentima.

Istakao je kako se KCUS ponaša bahato, a da se direktorica nije pojavili niti jednom u Skupštini KS kada se glasalo o dokumentima koji se tiču ove ustanove što, kako kaže, govori o njenom poštivanju osnivača.

Kazao je kako je svojim postupcima direktorica KCUS-a pokazala svoj odnos prema ljudskim temama napomenuvši kako je uduplala cijenu kirije za Centar za zbrinjavanje starih i iznemoglih osoba u KS, te da su zatvorili/oduzeli parking kod Pionirske doline čime je nanesena šteta tom preduzeću, ali i djeci.

“Idu ti menadžerski potezi. Ponašaju se bahato. Oni bi da smanje obim i posla i da treći dan prijema pacijenata na KUM prebace Općoj bolnici, a s druge strane bi da im se poveća tranša uplata. Pacijenti nam idu u Zenicu i Tuzlu zbog zdravstvenih usluga, a oni se hvale ostvarenim uštedama novca na plakatima. Otišli su još neki ljekari, stigle su mi ozbiljne informacije da nema ljudi specijalista na Ortopediji. Ko će nam operisati djecu? Hvale se operacijama koje na KCUS-u rade ljekari iz Slovenije. Imamo neke od najboljih doktora na Balkanu, ali ne mogu raditi gore Napustilo ih je devet ljekara od kojih su neki nezamjenljivi specijalisti i takve operacije više nema ko da radi”, kazao je Konaković.

Podsjetio je kako se za KCUS izdvaja 18 miliona KM i da se za ovu ustanovu izdvaja novac i mimo ove tranše, a da oni ne poštuju svog osnivača pa na pitanja koja im postavi Skupština KS odgovore: “Ko ste vi da nas pitate šta mi radimo”.

“Pokušavali su prebacivati odgovornost na druge. Mislim da više ne možemo tražiti sagovornika ovdje. Već na narednoj sjednici očekujemo akte koji će urediti zdravstvenu oblast i očekujemo potpuno drugi odnos. Očekujemo i hitnu analizu šta se dešava s KCUS-om”, rekao je Konaković.

Podsjetio je i kako je postoji Zaključak Skupštine KS kojim se od KCUS-a traži da se parking kod Pionirske doline u Sarajevu vrati na upotrebu, ali da KCUS nije ništa uradio.

“Mi ćemo radi ljudskosti podržati ovaj finansijski plan kako ne bismo opstruisali rad ove ustanove zbog pacijenata”, rekao je Konaković.

Program rada i finansijski plan KCUS-a za 2019. godinu je na kraju velikom većinom glasova i usvojen.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here