Komunalci u akciji: Proljetno čišćenje grada (Foto)

2
469

Proljeće je konačno stiglo, a s njim i radnici “Komunalca” – na gradske površine.

Ekipe ovog javnog komunalnog preduzeća čiste ulice, površine uz saobraćajnice, sklanjaju otpadnute grane i razne predmete, krešu stabla…

Jednu grupu “ulovili” smo na Sjenjaku, u situaciji za koju obično kažemo “jedan radi, ostali kontrolišu”.

Posao nije lagan, pa je i malo predaha potrebno. Važno je da se zadaci ispune, a građani će dati mišljenje je li “sve pod konac”. (Foto: TL)

Download PDF

2 Komentari

  1. U tekstu je naveden izraz “krešu stabla”. To nije svrshishodno, namjensko ili ciljno kresanje grana, to je sistematsko ogolijevanje stabala, gdje se sve grane svih veličina i redova sijeku: to je čisti masakr nad prirodom, zločin nad urbanim zelenilom. Svako stablo je slučaj za sebe i predmet je mini uređajnog elaborata: Na dizalici je operativac sa motorkom a ispod dizalice je stručno lice sa planskom shemom koje grane eventualno treba okresati i do koje mjere i na koji način i kojim sanacijskim tretmanom. Ovo nije nikakvo mudrovanje; to se radi u Sarajevu, Banjaluci i drugim većim mjestima. Stabla koja se reproduciraju su rugobne predstave u prostoru živićase i šubaraste forme u koju ptićja fauna više ne obituje. Lisna površina koja je izvor zdravlja i u stvaranju kisika, a posebno u zadržavanju lebdeće prašine koja nosi najopasnije otrove smanjena je za stotine hiljada puta. Podatak katastrofalan koji vodi Tuzlu među nazagađenije gradove Evrope. Poslije pet godina javlja se lisna površina i estetsko monstruizirani habitus stabla bez ekološke i “pufer” funkcije koje je stablo imalo u svojoj izvornoj formi. Jedina korist od ovih novooblikovanih stabala su grane šibljastog obličja koji se koriste kao glavni repro materijal u industriji pletarstva. Tko zna možda u vremenima svakojakog zla i ovih suludih dešavanja i radnji to i jeste nečiji cilj, jer očigledno ” Gausova krivulja” ne može ni u kom slučaju izvršiti dvodimenzionalnu prezentaciju antropogene gluposti.

  2. Tuzla je rijedak primjer većeg urbanog središta gdje nikada nije donesena “Odluka o uređenju i zaštiti urbanog zelenila”.
    (Ovo je sastavni dio prethodnog teksta).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here