Prenosimo: Komšić o odnosima u Bh. bloku, SBB-u i “trulom moralisanju” partnera

0
440

Predsjednik Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH Željko Komšić za Klix.ba je govorio o stanju u Bh. bloku, pritiscima i pregovorima stranaka za ulazak u vlast, odnosu sa SBB-om i apsurdnosti trenutnih političkih odnosa u FBiH.

Gospodine Komšiću, u posljednje vrijeme mnogo se govori o odnosima među strankama koje čine Bh. blok. Postoji li unutrašnja borba za dominaciju u bloku?

Nekima je izgleda slava udarila u glavu. Do jučer su tavorili na marginama političkog života BiH, a danas krase naslovnice medija, izlazeći izvan okvira svog političkog kapaciteta. Ja sam u startu gledao na Bh. blok kao na jedno ravnopravno partnerstvo (možda je to bila i greška, ali postojala je dobra namjera), a onda su ovi koje pominjem počeli, i to vrlo neukusno, da se pružaju duže od jorgana, pri čemu je na jedan sugestivan način traženo da se DF i ja skupljamo.

A DF je do sada prilično rezervisan unutar Bh. bloka i tolerisao je brojne kritike?

Drugi su pak, iako vode opozicionu partiju koja je unutar bloka dobila najveći broj glasova, pristali na tu vrstu ničim utemeljene političke nadmenosti pa su dozvolii da se više i ne raspoznaje razlika između dijela SDP-a i Naše stranke, osobito u indiferentnosti prema izazovima s kojima se država suočava i u zahtjevima koji imaju ambiciju da ja slijedim ono što su oni namaštali, a što nema nikakve veze s realnošću. Ipak, što se nas u DF-u tiče, mi svakako nećemo dopustiti da nam bilo ko, svojim trulim moralizmom i jeftinim populizmom popuje koješta, a svjedoci ste mi da smo to tolerisali. Možda i previše.

DF je bio najveći zagovornik da Bh. blok ide u vlast. Za sada je odlučeno da djeluje kao opozicija. Je li to konačan stav DF-a i hoćete li eventualno dogovarati vlast sa SDA na nivou FBiH i BiH?

Predsjednici pojedinih stranaka su odlučili da idu u opoziciju na državnom i federalnom nivou vlasti i u svim kantonima osim u Kantonu Sarajevo pa čak i u, potpuno nelogično, Tuzlanskom kantonu gdje stranke Bh. bloka imaju najbolji rezultat.

Također, očito je da je prešutni dogovor unutar nekih stranaka tzv. Šestorke da se ne obaraju ni općinska vijeća u Sarajevu koja su pod direktnom kontrolom načelnika iz SDA. Prema tome imamo sljedeću situaciju: u jednoj zgradi imamo žestoku odluku o nekoaliranju sa SDA, dok 50 metara niže niz hodnik stranke tzv. Šestorke održavaju kvorum i predsjedavajuću Općinskog vijeća iz SDA. Zanima me kojom verbalnom gimnastikom još uvijek mogu svojim biračima objašnjavati te dvije vlasti pod jednim krovom.

Lider SBB-a je nedavno izjavio da ne vjeruje u opstanak Bh. bloka. Vidite li se u vlasti u kojoj bi participirao i SBB s obzirom na to da su ozbiljno pregovarali sa SDA?

Kao što sam već nekoliko puta naglasio, moglo bi se desiti da Bh. blok postane sredstvo koje će Radončiću i Kukiću omogućiti da uđu u vlast. Zapravo to se već dešava. Očekujemo sada da se postoriji streljački vod Radončićevih inteleklutalnih maškara, koji će javnost daviti objašnjenjima o tome kako mi pod svaku cijenu moramo ostati u opoziciji, a da bi SBB trebao ući u vlast. Odnosno, patriotizam i odbrana države za Bh. blok su tabu tema, dok je to, izgleda, prema mišljenju jednog državnički nesenzibilnog dijela Bh. bloka, rezervisano za, zamislite, SBB, iako ta stranka nema nikakav politički kapacitet za to. Pa pogledajte samo taj mizerni broj glasova koje je dobio njihov lider.(klix,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here