Komšić traži hitnu sjednicu Predsjedništva zbog migrantske krize u Bihaću

0
224

Nakon najnovije masovne tuče migranata u Unsko-sanskom kantonu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH zbog, kako je rekao, alarmantne bezbjednosne situacije u Bihaću.

“Događaji i aktivnosti migranata na prostoru Unsko-sanskog kantona postali su pitanje oko kojeg se više ne može šutjeti. Podsjetiću javnost kako se radi o licima koja su u najvećem broju nezakonito ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine i koji sada svojim aktivnostima vrše direktan napad na stanje sirurnosti građana naše zemlje, sa mogućnosti da takva situacija eskalira do izrazito neželjenih razmjera”, rekao je Komšić, prenosi Fena.

Kako građani Unsko-sanskog kantona traže reakciju državnih institucija, Komšić poručuje da je primoran da pozove članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da održe hitnu sjednicu i u skladu sa članom 41. Zakona o Savjetu ministara zatraže održavanje njihove vanredne sjednice sa temom rješavanja problema migranata u Bosni i Hercegovini, kako bi se bi raspoloživi kapaciteti Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane stavili na raspolaganje.

“Ovakvo stanje sa migrantima postalo je neizdrživo, Bihać se pretvara u poprište tragedija pa zato tražim da se donesu adekvatne odluke o tome, kao na primjer korištenja Oružanih snaga BiH na zaštiti granica države Bosne i Hercegovine, ali i sve druge kapacitete da ovakva ponašanja i aktivnosti migranata napokon riješimo na kvalitetan način”, istakao je Komšić.

Dodao je da je veoma važno i da nadležna policijska tijela učine sve što je u njihovoj moći i presjeku sve kriminalne mreže koje se bave poslovima nelegalnog prelaska migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here