Komandant američkih snaga se zahvalio Kataru na ulozi u borbi protiv terorizma

0
590

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad al Thani primio je danas komandanta Centralnog štaba američkih snaga (CENTOM) generala Josepha Leonarda Votela koji je doputovao u službenu posjetu Kataru kako bi sa tamošnjim zvničnicima razgovarao o aktuelnoj krizi u Zaljevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan u palati Al Bahr u Dohi, a katarska novinska agencija QNA javlja da su emir Al Thani i general Votel razgovarali i o bilateralnoj vojnoj saradnji i zajedničkim operacijama oružanih snaga dvije zemlje u borbi protiv terorizma.

General Votel se zahvalio katarskom emiru Al Thaniju na važnoj ulozi koju Katar ima u borbi protiv terorizma.

Kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.

Zaljevske zemlje su vlastima Katara dostavile listu zahtjeva, među kojima je zatvaranje turske vojne baze u toj zemlji, prekid saradnje sa Iranom i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera. Ispunjenje zahtjeva Kataru je nametnuto kao uvjet za deblokadu, a u suprotnom mu se prijeti novim sankcijama.(aa,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here