Kolinda se zeznula. Izjavu koju je citirala Voltaire nikada nije izgovorio

0
262

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Twitteru komentirala uhićenje Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

“Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ. ‘Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.’ (Voltaire)”, napisala je Kolinda.

Demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ. “Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš.” (Voltaire)

No, Kolinda se zeznula.

Poznatu misao kojom se često brani sloboda govora nije izrekao Voltaire. U Kolindinu obranu, riječ je o izjavi koja se jako često, ali i pogrešno, pripisuje Voltaireu. No, on to nije izrekao, iako cijela priča ima veze s Voltaireom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, naime, o izjavi koju je izrekla njegova biografkinja Evelyn Beatrice Hall koja je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pisala pod pseudonimom S. G. Tallentyre.

Spomenuti citat je zapisala u knjizi “Voltaireovi prijatelji”, koju je dovršila 1906. godine. Tom izjavom je ilustrirala Voltaireova uvjerenja, a izjava se otada često citira kako bi se opisao koncept slobode govora te se ujedno pogrešno pripisuje Voltaireu.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here