Kod Šestanovca gori uz kuće, evakuiraju se ljudi

0
664

Diljem Hrvatske gore požari. Angažirani su kanaderi diljem zemlje. Opširnije…

Kod Šestanovca požar nastavlja napredovati. Evakuirani su stanovnici Gornjih Kekeza. Do sada je izgorjelo oko dvjesto hektara guste borove šume, makije i niskog raslinja. Vatra prijeti zaseocima Merčepi, Vukušići i Ribičić.

Index je razgovarao s jednim od vatrogasaca koji su na terenu. Kaže nam da je u Šestanovcu još uvijek ozbiljno. Nije ni blizu lokalizacije, čuvaju se kuće.

Na terenu je preko sto vatrogasaca s četrdesetak navalnih vozila. U pomoć su priskočili i stanovnici. Bura smeta gašenju koja na mahove puše preko sto kilometara na sat.

Jutros je buknuo veliki šumski požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, kojega gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage, doznaje se od vatrogasaca.

Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata.

Do sada je izgorjelo nekoliko stotina hektara borove šume i raznog raslinja.

U gašenju sudjeluje 150 vatrogasaca s područja cijele županije koji trenutačno brane nekoliko naselja ulažući nadljudske napore da zaštite privatne i poslovne objekte. Na teren je izišao i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je izjavio da, osim vatrogasaca, u gašenju velike vatrene stihije, sudjeluje i lokalno stanovništvo kako bi spriječili da vatra dođe do Šestanovca

“Požarište je još aktivno. Bura sa svih strana raspiruje vatru. Lagano okružujemo požarište ne bi li ga ukrotili i lokalizirali, no dogodilo nam se da nam je u tijeku gašenja nekoliko stotina metara dalje izbio novi požar kojeg smo uspjeli vrlo brzo ugasiti”, izjavio je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić.

Vatrogasac na Hitnoj

Objasnio je da se zbog velike suše, kada na suhu travu padne pepeo, vrlo lako aktivira novi požar. Pešić je rekao da su za sada gasitelji uspjeli spasiti neke ugrožene objekte, te dodao da su vatrogasci prepušteni sami sebi jer zračne snage zbog jake bure nisu uspjele uzletjeti. Iako će, istaknuo je, opožarena površina biti velika, važno je da nema ozlijeđenih osoba, kao ni uništenih objekata.

Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Nedaleko od požarišta nalaze se i objekti i vatrogasci pokušavaju obraniti kuću po kuću, no problem je što na tom području puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla mijenjati smjer. Jedan je vatrogasac završio na hitnoj.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here