Kod migranata pronašli kuhinjske noževe i kanabis

0
489

Policijski službenici Uprave policije MUP USK-a su, po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću, otpočeli jutros policijsku akciju “Racija” i “Pretres” u objektu “Đački dom” u Borićima i šatorskom naselju pored zgrade koje koriste migranti.

Cilj ovih aktivnosti jeste pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima.

U provođenju aktivnosti Uprava policije MUP-a USK angažirala je 40 policijskih službenika – pripadnika Jedinice policije za podršku, Policijske stanice Bihać, Odjeljenja kriminalističke policije PS Bihać te Sektora kriminalističke policije.

U sklopu nastavka provođenja zajedničkih aktivnosti na rješavanju problematike migracija na području USK-a, u akciji su učestvovali pored Uprave policije MUP USK-a i Služba za poslove sa strancima koji su obavljali poslove iz svoje nadležnosti a radi se o kontroli boravišnog statusa migranata.

U toku pretresa policijski službenici pronašli su i izuzeli, više komada hladnog oružja, boksera, zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „ Cannabis sativa L“ kao i drugih predmeta.

Lišena su slobode i dva lica, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području grada Bihaća i nad istima su policijski službenici zaveli kriminalističku obradu.

Radi se o licu N.N. rođen 1988.god iz Afganistana za koje postoje osnovi sumnje da je počinio krivično djelo iz čl. 289 KZ F BiH „ Razbojništvo“ i licu K.A. rođen 1992.godine iz Pakistana za koje postoji osnovi sumnje da je počinio krivično djelo iz čl. 239. KZ F BiH „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga „

Prilikom sprovođenja navedenih planskih aktivnosti nije bilo pružanja otpora od strane lica zatečenih u objektu a policijski službenici Uprave policije su se u svom postupanju pridržavali najviših standarda u pogledu zaštite života te poštivanja prava.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here