Ko i za šta priprema objekat u Kreki o kojem zvanični organi ništa ne znaju? (Foto)

1
1390

Nekoliko stanovnika Mjesne zajednice Kreka, iz Ulice Husinskih rudara, obratilo se portalu Tuzla L!VE s molbom da istražimo okolnosti vezane za otvaranje objekta u renoviranoj dvospratnici na broju 107.

Prema nekima, objekat je kupio izvjesni državljanin Turske i priprema ga za otvaranje internata, dok drugi ističu da je vlasnik nepoznat. Na objektu, za sada, nema nikakvog obilježja, pa ni table s nazivom. Mještaju ne znaju za koju namjenu se priprema zgrada na kojoj su vidljiva dva ulaza, jedan, navodno, za djevojke, drugi za muškarce, kaže jedan od mještana.

– Na igralištu obližnjeg DTV Parizana neki dan smo vidjeli veću grupu djevojčica u hidžabima. Sjedile su, pričale, a poneka bi i bacala loptu prema koš tabli. Ne zam imaju li veze s ovim objektom, ali odmah su krenule glasine da se otvara islamski internat. Da se razumijemo, nemam ništa protiv ako je sve legalno, ali upravo činjenica da nigdje ništa ne piše, niti iko išta zna o objektu, izaziva neprijatan osjećaj. Ako se tako ja osjećam, mogu misliti kako je drugima u komšiluku koji nisu muslimani – kaže jedan od susjeda „fantomskog“ objekta, koji je želio ostati anoniman.

JE LI U PITANJU MUĆKA ILI JE SVE PO ZAKONU?

Ni drugi stanari ulice ne žele da javno govore, ali kažu kako u ovim nesigurnim vremenima ljudima u MZ treba objasniti o čemu se radi. Međutim, za sada niko ništa ne objašnjava. Staro radničko naselje Kreka više od stotinu godina primjer je sredine u kojoj se njeguje suživot i žele da tako ostane i ubuduće.

– Nagađanje nikome nije dobro. Ništa ne tražimo osim da nam se objasni ko je vlasnik, je li sve po zakonu ili je neka mućka u pitanju. Dosta nam je ograda, a ovaj „gazda“ je već prema susjedima stavio neke najlone kako bi, valjda, stanare zaštitio od pogleda prema prozorima – kaže drugi Krečanin.

U ovoj mjesnoj zajednici poslije rata je izgrađena džamija, prva otkako postoji naselje Kreka, ali niko nije pravio problem oko toga, mada je stanovništvo vjerski i nacionalno „izmiješano“. Kažu da ni imam džamije, ne zna ko je vlasnik  spomenute zgrade, niti zna da li neka obrazovna ustanova stoji iza toga.

Naš saradnik kontaktirao je IVZ u Tuzli i tamo su rekli da o navodnom internatu ništa ne znaju. Isti odgovor dobili smo i u MUP-u TK i Policijskoj upravi Tuzla. U PS Zapad komandir Stojak Dinko kaže da njegovi policajci, prilikom „ophodnje“, nisu pronali nikoga u objektu, mada susjedi kažu da su vidjeli majstore, a naveče i svjetlo, kao da neko stanuje ili čuva objekat.

“STRANCI” (NE) MORAJU POŠTOVATI NAŠE ZAKONE

Navodno su i neki od mještana obavijestili policiju o otvaranju „internata“, tražeći da im se kaže ko je „gazda“ i u čije ime radi, te da li za objekat ima uredne papire.

– Ako je u pitanju strani državljanin, kao što se priča, onda mora znati da i ovdje važe neki zakoni i da se mimo organa zvanične vlasti ne mogu otvarati škole, internati, obdaništa niti bilo kakvi drugi objekti. Još više nas brine što nam već duže vrijeme niko ništa ne govori – smatra naš izvor.

Ni za kakav „internat“ nije čuo ni Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda u Tuzli, koji nam je, međutim, odgovorio da ovaj problem nije nadležnost spomenutog zavoda, nego Ministarstva obrazovanja TK.

Kontaktirali smo ministra obrazovanja i nauke Zlatana Muratovića koji je angažovao svog pomoćnika za pravna pitanja, Fuada Mešanovića, da ispita o čemu se radi i da odgovori na upit portala Tuzla L!VE. Vrlo brzo stigao je odgovor.

– Na toj lokaciji nemamo nijednu ustanovu, niti pravno lice, koje se nalazi u našem registru organizatora obrazovanja odraslih osoba. Najbliže što imamo te vrste nalazi se u Krečanskoj broj 15, ali to je na sasvim drugoj lokaciji od one koju ste naveli. Kontaktirao sam i pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku i potvrđeno nam je i s te strane da na adresi u Ulici Husinskih rudara nemamo registrovano nijedno pravno lice koje vrši obrazovanje odraslih, kako u kontekstu formalnog tako i neformalnog obrazovanja – izjavio je Mešanović za Tuzla L!VE.

Nazvali smo i Behram-begovu medresu, nadajući se da će neko iz uprave ove obrazovne ustanove znati nešto više o objektu u Kreki.

– Na tom potezu znamo jedino za hotel za djevojke „Dorahh“, ali to očito nije na lokaciji u Ul. Husinskih rudara (Dorahh je u Ul. Mitra Trifunovića Uče – op. TL). O „internatu“ ili studentskom domu koji spominjete zaista ne znam ništa – kaže sekretar Behram-begove medrese, Sevret Mehmedćehajić.

U PROSTORNOM NEMA ZAHTJEVA FONDACIJE “SELIMIJE”

Naposljetku, kontaktirali smo Gordanu Jakovac – Bajrektarević, rukovoditeljicu odjeljenja u Službi prostornog uređenja i zaštite okolice Grada Tuzla. Zamolili smo da nam odgovori da li imaju evidentiran objekat na spomenutoj adrese tipa internata, odnosno, studentskog doma i da li ima potrebne dozvole nadležnog organa grada.

Usput, poslali preciznu adresu objekta i fotografiju, koju su nam poslali mještani, te zamolili da, u interesu građana MZ Kreka, dostave službenu informaciju.

– Prema adresi i fotografijama koje ste mi dostavili, pretpostavljam da je to visočiji objekat spratnosti prizemlje+sprat+potkrovlje, a u skladu sa tom informacijom mogu Vas izvjestiti da je isti sagrađen na parceli označenoj kao k.č. br. 1868/3 KO Tuzla IV čiji vlasnik je Fondacija za razvoj  obrazovanja i kulture „Selimije“ (podaci sa web portala Katastar.ba). Po zahtjevu gore navedene institucije ne postoji evidentiran zahtjev kod Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzla na predmetnoj parceli – odgovorila nam je  Gordana Jakovac – Bajrektarević, diplomirani inženjer arhitekture.

Dalje nismo istraživali, jer nije bilo ni potrebe s obzirom na to da niko od nadležnih tijela vlasti ne zna ništa o “spornoj” zgradi. Ovim povodom nećemo donositi nikakve zaključke. Nadamo se da će sve objasniti neko ko je za to plaćen. I da će umiriti znatiželju mještana MZ Kreka.

Međutim, kada je u pitanju funkcionisanje nekih poluga aktuelne vlasti, na temelju svega što smo naveli u tekstu, zaključci se nameću sami. (Ekipa Tuzla LIVE – Foto: Mještanin MZ Kreka)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here