Kineski hakeri ukrali podatke o vojnim projektima SAD-a

0
386

Hakeri koji rade za kineski vladu upali su u baze podataka firme koja proizvodi opremu za američku mornaricu i ukrali veliku količinu podataka, uključujući detalje i planiranoj supersoničnoj protivbrodskoj raketi i projektu „Morski zmaj“, prenosi „Washington Post“.

Američki mediji su o upadu u baze podataka prvi put javili u petak, a sada je utvrđeno da je ukradeno čak 614 gigabajta podataka u dva odvojena hakerska napada u januaru i februaru.

Ne navodi se tačno o kojoj se firmi radi, ali je NewYork Times objelodanio da se među ukradenim podacima nalazio i projekat “Sea Dragon” (Morski zmaj), koji je klasifikovan kao „oružje sa ofanzivnim kapacitetima koje će biti integrisano u okviru postojećih oružanim sistema na postojim mornaričkim platformama“.

Dok su javno dostupni detalji vezani za projekat veoma rijetki, Pentagon je, prema pisanju američkih medija, od 2015. godine do sada na projekat “Sea Dragon” potrošio 300 miliona dolara. Testiranje je bilo planirano za septembar.

Washington post takođe navodi da su planovi za supersoničnu protivbrodsku raketu, koja je planirano da bude upotrijebljena u podmorničkom arsenalu do 2020. godine.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here