Kina poziva da se pruži međunarodna podrška palestinskom narodu

0
189

Zamjenik kineskog stalnog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, Wu Haitao, izjavio je da treba veliku pažnju posvetiti poboljšanju ekonomske i humanitarne situacije u Palestini.

Wu je istaknuo na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom situaciji na Bliskom istoku, da Kina ponovo izražava zabrinutost povlačenjem poreskih prihoda koje Izrael prikuplja u ime Palestine.

Palestinske vlasti prolaze kroz tešku finansijsku krizu nakon izraelske odluke u februaru da ukine prikupljanje prihoda od poreza koje Izrael ubire u ime Palestinskih vlasti.

Kineski diplomata pozvao je zainteresirane strane da ispune svoje obaveze na osnovu međunarodnih sporazuma, uključujući i one preuzete Pariškim protokolom, i u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti, te da brzo i potpuno okončaju blokadu pojasa Gaze.

Wu je također zatražio od međunarodne zajednice da osnaži podršku Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), s akcentom na poboljšanju humanitarnih uslova za palestinske izbjeglice.

Istaknuo je da će Kina pružiti podršku palestinskom narodu kroz bilateralne kanale, uključujući i kroz podršku projektima pomoći palestinskim izbjeglicama u zemljama regije, prenosi Xinhua.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here