Kina gradi novi karantin zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa

0
154
epa08938347 A health worker wears a face mask and face shield at the entrance of a coronavirus testing centre in Yau Ma Tei, Hong Kong, China, 15 January 2021. Residents of more than 10 old tenement buildings in Yau Ma Tei and Jordan districts are expected to be ordered to undergo coronavirus testing, after a spike in Covid-19 cases in the area. EPA-EFE/JEROME FAVRE

Grad na sjeveru Kine Shijiazhuang gradi karantin od 3.000 jedinica zbog očekivanog prekomjernog broja pacijenata dok se slučajevi COVID-19 povećavaju pred putovanja povodom lunarne Nove godine.

Državni mediji objavili su u petak kako radnici ravnaju zemlju, izlijevaju beton i montiraju montažne objekte na poljoprivrednom zemljištu izvan Shijiazhuanga, glavnog grada provincije Hebei, koja je zabilježila većinu novih slučajeva koronavirusa.

To podsjeća na prošlogodišnje scene, kada je Kina brzo izgradila poljske bolnice i pretvorila gimnazije u izolacione centre kako bi se izborila s početnim izbijanjem bolesti povezanim sa gradom Wuhanom.

Kina je u velikoj mjeri obuzdala daljnje širenje koronavirusa u zemlji, ali nedavni porast izazvao je zabrinutost zbog blizine glavnog grada Pekinga i predstojećih putovanja na velike udaljenosti kako bi se mnogi pridružili porodicama za najvažniji tradicionalni praznik u zemlji.

Nacionalna zdravstvena komisija u petak je saopštila da je 1.001 pacijent hospitalizovan, od kojih 26 u ozbiljnom stanju. Tokom posljednja 24 sata zabilježena su 144 nova slučaja. U Hebeiju je zabilježeno 90 novih slučajeva, a u sjevernoj provinciji Heilongjiang 43.

Devet slučajeva povezano je sa dolaskom iz inostranstva, dok su se lokalni prenosi dogodili i u južnoj regiji Guangxi i sjevernoj provinciji Shaanxi, što ilustruje sposobnost virusa da se kreće ogromnom zemljom od 1,4 milijarde stanovnika uprkos karantinu, ograničenjima putovanja i elektronskom nadzoru.

Shijiazhuang je stavljen pod virtualnu blokadu, zajedno s hebejskim gradovima Xingtai i Langfang, dijelovima Pekinga i drugim gradovima na sjeveroistoku. To je prekinulo putnu komunikaciju, dok je za više od 20 miliona ljudi naloženo da ostanu kod kuće narednih dana.

Kina je ukupno prijavila 87.988 potvrđenih slučajeva s 4.635 smrtna slučaja od posljedica zaraze koronavirusom.

Širenje virusa na sjeveru Kine dolazi u trenutku kada se stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije pripremaju za prikupljanje podataka o porijeklu pandemije nakon dolaska u četvrtak u Wuhan, gdje je koronavirus prvi put otkriven krajem 2019. godine. Članovi tima moraju proći dvije sedmice karantina prije nego što započnu s radom.(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here