Kavazović: Situacija u okruženju poziv na budnost i otvorenost

0
178

U Sarajevu održanan četvrta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tokom sjednice sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović je između ostalog rekao da će se u godini pred nama obilježiti dvadeset i pet godina genocida u Srebrenici kao simbola stradanja našeg naroda i domovine.

– Biće to prilika da odgovorimo na sistematske pokušaje potkopavanja istine o Genocidu i relativiziranje i amnestiranje zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice, rekao je reis Kavazović.

On je dodao da se situacija u okruženju kao i u svijetu se dodatno usložnjava.

– Nije ni vrijeme ni mjesto da vam navodim sve primjere, a vi ih svakodnevno gledate i čujete. To nam mora biti poziv na budnost i otvorenost. Ne smijemo pristati na samoizolaciju, niti da nas se getoizira, pogotovo ne u našoj svijesti. Ne smijemo ostati bez prijatelja u svijetu i okruženju, rekao je reisu-l-ulema.

On je naveo da “zbog straha od neizvjesne budućnosti mi nećemo odustati od naših vrijednosti i temelja naše etike”.

– I dalje ćemo ostati otvorena i tolerantna zajednica i narod. Gradićemo mostove među ljudima, narodima i vjerama ali ćemo odlučno braniti vlastiti identitet, interese naroda i države. Čuvaćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnajcima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu uskrate osnovnih prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi, istakao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here