Kavazović, Dedović i Zukorlić kandidati za reisa, izbori 12.oktobra

0
187

Sabor IZ u BiH utvrdio je listu od tri kandidata koji će nastaviti izbornu trku za poglavara IZ u BiH.

Na osnovu izvještaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme 2019. do 2026.

Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo, koje broji 406 članova i koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. oktobra 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme.

Također, Sabor je danas otvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan dr. Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud Dudić. (vijesti.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here